Франция стана днес първата страна в света, която изрично вписа

...
Франция стана днес първата страна в света, която изрично вписа
Коментари Харесай

Франция вписа правото на аборт в конституцията си

Франция стана през днешния ден първата страна в света, която категорично вписа в конституцията си правото на непринудено спиране на бременността (аборт), за огромно отчаяние на Ватикана и за разлика от редица страни, в които това право се слага под въпрос, съобщи " Франс прес ".

Общо 780 френски депутати утвърдиха въвеждането на следното изречение в член 34 от конституцията: " Законът дефинира изискванията, при които се упражнява обезпечената на дамата независимост да прибегне до непринудено спиране на бременността ". Само 72 депутати гласоподаваха срещу. Това историческо гласоподаване беше посрещнато с бурни овации в залата.



Френският президент Еманюел Макрон приветства през днешния ден " френската горделивост " и " универсално обръщение ", откакто депутатите на взаимно съвещание на двете камари на Народното събрание гласоподаваха абортите да бъдат вписани в конституцията.



" Нека дружно да отпразнуваме навлизането на нова независимост, обезпечена от конституцията ", написа Макрон в известие, оповестено в X.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР