Франция преживява черен вторник заради мащабна 48-часова железопътна стачка. Започнала

...
Франция преживява черен вторник заради мащабна 48-часова железопътна стачка. Започнала
Коментари Харесай

Черен вторник във Франция

Франция претърпява " черен вторник " поради огромна 48-часова железопътна стачка. Започнала по апела на четирите съществени профсъюза, тя ще продължи три месеца, през които хаосът в ж.п. превоза ще се възобновява през пет дни. Сравняват я с война на железниците против държавното управление поради планове за радикали промени в държавните железници. За четвърти ден продължава и стачката в Ер Франс с искане за по-високи заплати. Една четвърт от полетите на самолетната компания са анулирани.

Железопътните линии пустеят, гарите са препълнени, осведомителните табла кратко побират оскъдния трафик за деня, който на някои места е нулев. Първият ден от протестната акция окриля синдикатите и очевидно изнервя пасажерите.

Стачкуват 3/4 от машинистите и над 1/3 от чиновниците в цялата френска жп компания. Движат се едвам 12 % от бързоскоростните влакове и към 1/5 за елементарните вътрешни линии. Автомобилът замества влака, което е видно от 400-километровите тапи сутринта към Париж. Неотказалите се да се борят със обстановката чакат с часове на кейовете.
Азиза Фльорис: Това е пагубно. Трябва нещо да се направи, ние сме пострадалите, а не сме създали нищо. Трябва да отидем на работа като всеки различен. Бях в положително въодушевление сутринта, само че в този момент... Трябваше да видите какво се случи във влака. Някои хора се почувстваха зле, дами плачеха, деца. това не е обикновено.Флорънс Даниел: Спирахме на всяка спирка, няма директни влакове, на един пасажер му стана неприятно.
Следобед железничарите изляха и на протест в Париж гнева си против промяната на президента Макрон, която планува смяна в 80-годишния им фаворизиран статут и преобразуването на компанията им в анонимно сдружение с държавен капитал. Макар и готово да договаря за детайлите, държавното управление остава неумолимо пред натиска, както проличава от думите на министъра на превоза Елизабет Борн.

Елизабет Борн, министър на превоза на Франция: Тази промяна е нужна за пътуващите, за железопътната компания, за чиновниците. Така, че би трябвало да бъде приключена като се вслушваме един в различен и споделяме вярно.

Правителството разчита на борбата за публичното мнение, само че в случай че до момента бранителите на промяната имат лека преднина, подкрепящите стачката стават от ден на ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР