Франция и Саудитска Арабия се договориха да работят заедно за

...
Франция и Саудитска Арабия се договориха да работят заедно за
Коментари Харесай

Франция и Саудитска Арабия стиснаха ръце за Ливан

Франция и Саудитска Арабия се договориха да работят дружно за решение на рецесията в Ливан и на дипломатическия спор сред Бейрут и страните от Персийския залив. Това стана по време на аудиенция на френския президент Еманюел Макрон в Саудитска Арабия.

Еманюел Макрон се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Рияд - първа спирка от обиколката му в Персийския залив. Двамата са разговаряли по телефона с ливанския министър председател Наджиб Микати, който дефинира телефонният диалог като значима стъпка за възобновяване на връзките със страните от Залива.

Ливанския министър на информацията Жорж Кордахи подаде оставка в петък в опит да се постави завършек на дипломатическия раздор сред Ливан и Саудитска Арабия. Кордахи подлага на критика през октомври Рияд за ролята му във войната в Йемен. Емчанюел Макрон е отпред на интернационалните старания за намиране на решение на политическата и икономическата рецесия в Ливан.

Но към този момент над една година напъните му не дават резултат. През октомври Рияд експулсира ливанския делегат в кралството, привика посланика си от Бейрут и забрани ливанския импорт.

Обединените арабски емирства и Бахрейн започнаха сходни стъпи против Бейрут. Саудитска Арабия, където доминират сунитите и шиитски Иран от десетилетия се борят за превъзходство в район, включително и над Ливан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР