Франция и Испания призоваха в понеделник за координиран европейски отговор

...
Франция и Испания призоваха в понеделник за координиран европейски отговор
Коментари Харесай

Франция и Испания призовават за общоевропейски отговор на скока на енергийните цени



Франция и Испания приканиха в понеделник за съгласуван европейски отговор на скока в международните цени на силата, с цел да се защитят най-бедните жители и конкурентоспособността на фирмите, както и да се отбрани амбициозният проект на Европа да спре да отделя въглероден диоксид (CO2) до 2050 година, оповестява Ройтерс.

Цените на природния газ в Европейския съюз се покачиха до рекордно високи стойности, защото главният снабдител на газ в блока Русия продължава с политиката си на ограничаване на доставките, оказвайки спомагателен ценови напън върху европейските консуматори преди началото на зимния отоплителен сезон.

В понеделник ноемврийските фючърси на газа в нидерландския хъб TTF, който се употребява като европейски бенчмарк, набъбнаха с нови 5,55%, достигайки ново рекордно високо равнище от 99,185 евро на мегаватчас (MWh), като от началото на годината тази цена на газа се увеличи с над 400%.

" Това, което виждаме, е невиждан скок в цените на силата “, сподели испанският финансов министър Надя Калвино пред кореспонденти преди началото на днешна среща на финансовите министри от еврозоната в Люксембург (среща на Еврогрупата).

 Надя Калвино преди среща на Еврогрупата

" Това не е въпрос, с който можем да се оправим на национално равнище, имаме потребност от съгласуван европейски отговор “, сподели тя и добави, че страната й е подготвила документ за вероятните разновидности.

Калвино уточни, че един от тези разновидности е основаването на стратегически европейски запас за природен газ, който ще помогне на 27-членния блок с 450 милиона консуматори да контракти по-ниски цени, в сравнение с в случай че същите покупки се правят самостоятелно от обособените страни членки.

" Ние научихме посредством договарянията за доставката на ваксини против Covid-19, че сме по-силни, когато приказваме в един глас “, сподели тя.

Испания също по този начин желае да види дейности за прекъсване на спекулациите на пазара с разрешителни за излъчвания на въглероден диоксид (CO2), което в допълнение покачва енергийните цени, уточни още Надя Калвино.

Френският финансов министър Брюно льо Мер направи сходни мнения, като сподели, че ще предложи по-добро контролиране на европейските складови ресурси на природен газ и унищожаване на връзката сред цената на електрическата енергия с цените на газа в интерес на обвързването им със междинните индустриални разноски във всяка страна от Европейски Съюз.

" Европейският енергиен пазар има едно основно преимущество - той обезпечава доставките на сила на всички места в Европа. Но този пазар има и един огромен минус - привеждането в сходство на цените на електрическата енергия с цените на природния газ ", уточни Льо Мер при влизането си на срещата на Еврогрупата.

 Брюно льо Мер преди среща на Еврогрупата

Той акцентира, че тази връзка е неефективна и основава " задънена улица " за прехода на Европа към възобновими енергийни източници. Брюно льо Мер също по този начин сподели, че политиците би трябвало да обяснят на гласоподавателите, че битката против изменението на климата ще докара до дълготрайно увеличение на разноските за сила.

" Години, а не месеци, ще би трябвало да се сблъскваме с нараснало равнище на цените, тъй като има потребност от повече електрическа енергия и има връзка сред електричество и газа “, разяснява френският финансов министър.

" Необходимо е също по този начин да се влагат повече във възобновими източници и може би в нуклеарни централи. Това значи доста пари, които може да са нужни ", добави той.

Според него оправянето с продължително повишение на цените на силата " ще бъде един от главните политически въпроси през идващите години ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР