Фотографът има необичайна професия, той намира нещо, преди хората да

...
Фотографът има необичайна професия, той намира нещо, преди хората да
Коментари Харесай

Фотография с енергия

Фотографът има необикновена специалност, той намира нещо, преди хората да го изгубят. Всяка фотография е единствено къс момент в очите на вечността, настояват именити представители на тази специалност. В кадър е Борислав Данчов, направил неизброимо количество фрагменти. В неговия обектив влезе президентът Бил Клинтън по време на двудневното му посещаване у нас през май. Сигурно би трябвало да си доста добър фотограф, с цел да те поканят особено да отразяваш такова събитие…
Път към специалността
Борислав Данчов е фотограф по завещание и по предопределение. Вече 17 години упражнява тази специалност, а в нея е от дребен. Друго не се е захващал да работи. Още като дете помагал на татко си във фото ателието в Благоевград, проявявал и филми. След като навлезе цифровата снимка, почнал да обработва фотосите, а след това и да снима.


Повече светлина
„ Луминар “ (лат. - светлина) е бранд, насочен към персоналните и корпоративните събития, към сватбената снимка. „ Фото свят “ е марка, ориентирана към работата им в Благоевград и региона. Борислав Данчов е притежател и шеф на двете компании за фото и видео снимане, позиционирани във високия клас. Той и екипът му се придържат към едно просто, само че могъщо предписание – постоянно давай на клиентите си повече от това, което чакат. „ Когато след време хората погледнат фотосите и незабелязано се пренесат на мястото на своето особено събитие или се върнат към значим миг в живота си, значи си им направил не просто фотографии, а си съумял да уловиш и да предадеш страстта “, споделя Борислав.
Крадец на мигове
Корпоративните събития изискват друг метод, фотосите са репортажни и за тях се изисква бдителност, само че и тук е значимо умеенето да уловиш мига. При сватбените сесии фотографът става психолог, защото младоженците не са професионални модели, а методът към тях е определящ за положителния резултат. Сватбената снимка концентрира в себе си портрета, историята, ореола на модата, усета за детайла. В този професионален сегмент е значимо освен да си ловък експерт, само че и да предразполагаш да ти се доверят, с цел да запечаташ хубави мигове. При корпоративните събития би трябвало просто самичък да си „ откраднеш “ значимите моменти.


Технологиите се менят
Цифровата снимка е налична и комфортна. Но малко на брой са същинските експерти, които хвърлят паметен мост във времето. Техниката към този момент не е толкоз скъпа, телефоните имат камера, всеки може да снима и морето от снимани фрагменти пораства. Само на положителните фотографи обаче им се отдава да създадат открояващи се фотоси, които с малко споделят доста. Всяка фотография носи собствен колорит и е умеене да направиш положителната селекция от всичко, което си снимал по време на събитието. Хубавата снимка има темперамент и излъчва сила, твърди създателят на „ Луминар “. Той припомня че в ерата на аналоговата снимка всеки експерт или фен е имал право на 24 или на 36 фрагмента, които съдържа един филм. Трябва да си концентриран и с тях да съумееш да разкажеш една история. А през днешния ден се вършат доста фотоси, само че положителният експерт още на терен си свършва работата, а не след това пред компютъра.
Историята продължава
Екипът на „ Луминар “ е във формат „ Великолепната седморка “ от фотографи, които се допълват в работата. Сред тях има и дрон оператор. Това снимане със своята друга позиция способства с спомагателен роман към историята. В България има красиви места и дронът може по трогателен метод да ги улови. Най-хубавата фотография? Баща му Спас твърди, че е продадената. Но Борислав си е скътал една най-хубава за него - единствената фотография, която направил на своята женитба, когато с фотоапарат на сътрудник снимал брачната половинка си в тил. Тя има прочувствен темперамент и с това е така скъпа.

Определят фотографията като загадка за тайната - колкото повече ти споделя, толкоз по-малко знаеш. Затова и за фотографа Борислав Данчов най-добре приказват неговите фотоси.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР