Фото Георги АндиновТрансцендентно пътуване, в което звуци и картини надскачат

...
Фото Георги АндиновТрансцендентно пътуване, в което звуци и картини надскачат
Коментари Харесай

Марио Хосен срещу Адриан Йотикер

Фото Георги Андинов

Трансцендентно пътешестване, в което звуци и картини надскачат познатата действителност, чака публиката на 25 ноември в зала 1 на НДК.  В невероятния концерт театър „ Между два свята “ метафоричният конфликт сред гениите Паганини и Шопен ще бъде разигран от световнопризнатия роден цигулар Марио Хосен и изключителния швейцарски пианист Адриан Йотикер. Експресивно против надълбоко интимно, мрак против светлина, Хаос против Космос...
“С Адриан ще влезем в музикален двубой - ще кръстосваме шпаги и ще дискутираме, описваме, надсвирваме! Вярвам, че противоборството на двама титани на сантименталната музика, комбиниран с наличието ни на сцената и енергийната симбиоза с публиката, ще докара до музикален и времеви Катарзис и Просветление ”, споделя маестро Хосен. Познанството на виртуозите датира от 2004 година, когато се срещат на рецитал в Цюрих. Голямата изненада за Марио Хосен, най-хубавият актуален тълковник на Паганини в света, идва по време на подготовка, когато научава повода за съвършеното акомпаниране от страна на Йотикер. “Попитах го дали е свирил тези съвършени пиеси с доста цигулари, което би било извънредно поради спецификата на техниката в творбите на Паганини. Изумен от отговора му, че в никакъв случай не е свирил Паганини като пианист, разбрах че преди да завоюва първа премия на един от най-престижните състезания за пианисти по света - ARD Мюнхен, Адриан е учил редом с пианото и цигулка в Цюрихската академия. Малко са артистите от този сан по света с сходен взор върху музиката ”, разяснява Марио Хосен, който споделя сцена с Йотикер на концерти в Австрия, Испания, Швейцария и Германия.
Познавачите ще чуят за първи път онлайн достоверна версия на произведения, които не са изпълнявани от XIX век насам. И ще се убедят, че световете на Паганини и Шопен в действителност са разнообразни. Първият – нападателен, динамичен и атрактивен като същинска рок звезда. Вторият – посърнал, отегчителен, затворен в себе си. Бесният италианец е внезапен и краен с дамите, тъй като ги подозира във флирт по сметка. Нежният поляк е захласнат от любовта си към Жорж Санд. Полина Герасимова пък е създателят на аудио-визуални пърформанси и мултимедийно изображение за концерта в НДК. След първия им сполучлив план - „ Духът на Паганини “, двамата с маестро Хосен се срещат още веднъж, с цел да основат впечатляващ музикален театър с неизпълнявани досега творби и графичен роман. „ Историята изследва галактическия порядък и протичащото се в съзнанието на създателя – благодарение на мултимедийни резултати ще пресъздадем страстите, предизвикани от музиката на две невероятни персони “, споделя от екипа. За задачата на сцената ще бъдат конфигурирани огромни екрани, които ще играят с фигурите на солистите и оркестъра, до момента в който преобразяват динамичността на творбите във въздействащи картини.   
На сцената ще се причислят и превъзходните музиканти на „ Камерата Орфика Нов български университет “, които ще добавят достоверното звучене на произведнията на огромните композитори. Диригент на Камерата Орфика (НБУ) ще бъде харизматичният Кристиан Шулц, шеф на Виенския симфоничен оркестър.
Марио, който е откривател и редактор на творчеството на Паганини, реализатор на последните му открити манускрипти, дебютира като солист на оркестър на 8. Свири класика часове наред, зареждайки се с частите на „ Айрън мейдън “. Завършва Университета за музика във Виена, стипендиант е на Парижката консерватория, концертира с най-известните международни обединения, има доста и високи награди. Освен рокаджия, е и деен джазмен. В тематичния виенски клуб „ Порги и Бес “ всяка година през първата седмица на август с жена му Лили провеждат джаз фестивал. Свирят студенти и професори – от класики в джаза до Майкъл Джексън и „ Куин “ в съответните аранжименти.
Днес Хосен преподава в Нов български университет, Австрия, Испания, Япония и Китай. Където и да се намира, учи студентите си да бъдат освен съвършени инструменталисти, само че и необятно скроени персони, да се радват на живота и да не се лимитират единствено със  свиренето. Хосен свещенодейства на доста специфична цигулка - G. B. Guadagnini от 1749 година, с помощта на Австрийската национална банка. Направена е във времето, в което лютиерите са алхимици, дърводелци и архитекти, като най-прочути са гениите от Кремона - Страдивари, Гуарнери и  Гуаданини.
Марио Хосен признава, че има вяра в музите. Неговата е Лиляна Кехайова – със 17 години по-младата му брачна половинка, уважавана челистка, която към този момент носи името му. Откриват се във Виена, където тя учи първа година след извоюван конкурс. Свири на три концерта с „ Камерата Орфика “ - оркестъра на Нов български университет. И Марио остава запленен, макар че няма табиет да се заглежда по госпожици от тази възрастова група.



Адриан Йотикер
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР