Форумът, който се проведе в конферентната зала на Епиграфския център,

...
Форумът, който се проведе в конферентната зала на Епиграфския център,
Коментари Харесай

Читалища от Община Видин представиха спечелени проекти по НФ „Култура“

Форумът, който се организира в конферентната зала на Епиграфския център, бе проведен в границите на програмата на Видински панаир 2022.

Събитието, на което участваха видинският кмет доктор Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, имаше за цел да показа пред обществеността утвърдените планове на читалища от Община Видин по Програмата за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество на Национален фонд „ Култура “.

В приветствието си към представителите на културните институти видинският кмет означи, че като депутат преди години е бил измежду вносителите на закона, който регламентира активността на националните читалища в България. „ През този мандат успяхме да обединим напъните на читалищата и на специалистите в отдел „ Култура “ в общинската администрация. Целта бе реализирана със основаването на Общинския културен институт „ Дунав “, съобщи видинският кмет. Той добави, че резултатите са видни за всички жители и се показват в богатата и разнообразна културна стратегия на Общината и значимото наличие на читалищата в нея. „ Включително и в този момент, когато организираме обичайния Видински панаир, който е с над 100-годишна история, ние се опитваме да покажем на жителите и гостите на града достолепията на видинската просвета, на достоверния фолклор и обичаите “, сподели още доктор Ценков. Кметът употребява случая, с цел да поздрави читалищата за чудесното им показване на Националния събор на националното творчество в Копривщица и извоюваните медали.

Силвана Сюлейман, основен специалист „ Култура и изкуство “ в общинската администрация, откри форума. Тя напомни, че в интервала на пандемията от Covid-19 културните организации бяха измежду най-засегнатите. За да бъдат превъзмогнати отрицателните резултати, страната създава няколко механизма, главно посредством опциите на Национален фонд „ Култура “. „ Една от стратегиите, които Фондът сътвори, бе за възобновяване и развиване на организации в областта на любителското творчество. Подадени бяха 373 плана, близо половината от които от читалища от цялата страна. Дванадесет читалища от Община Видин подадоха планове, като всичките бяха утвърдени “, уточни Силвана Сюлейман.
Единадесет от тези планове са написани в цялостно съдействие сред Община Видин, Регионален експертно-консултантски и информативен център „ Читалища “ и съответното читалище. „ Смятам, че това е индикативен факт за положителната взаимна работа. Вярвам, че в това отношение можем да бъдем образец за всички останали общини в България, тъй като няма друга община с сходна успеваемост при кандидатстването “, сподели Сюлейман. Тя обърна внимание, че 10 от плановете са на читалища в дребни обитаеми места в Общината: „ Това значи, че тези читалища ще имат опция през идната година да развият извънредно разнообразна активност в съответните обитаеми места и да допринесат за възстановяване на качеството на живота. Защото, както знаем, в случай че читалището е живо, живо е и селото “.
В рамките на форума идните действия по извоюваните планове, задачите и предстоящите резултати показаха девет читалища: НЧ „ Просвета-1925 “, село Буковец; НЧ „ Просвета 1928 “, село Гомотарци; НЧ „ Просвета 28.11.1928 “, село Градец; НЧ „ Постоянство-1927 година “, село Дружба; НЧ „ Свети Паисий Хилендарски-1926 “, село Иново; НЧ „ Самообразование-1927 “, село Капитановци; НЧ „ Просвета-1937 година “, село Кутово; НЧ „ Пробуда-1901 “, село Майор Узуново и НЧ „ Наука 1925 ”, село Синаговци. Десетият финансиран план е на НЧ „ Съгласие 1936 “, село Слана бара. Одобрени са също и планове на две читалища в град Видин – „ Светъл ден-2009 “ и „ Ахинора-2003 “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР