Формулира българската мечта за следващите 5 годиниПрезидентът се заяви като

...
Формулира българската мечта за следващите 5 годиниПрезидентът се заяви като
Коментари Харесай

Радев начерта летателен план България 2027

Формулира българската фантазия за идващите 5 години Президентът се съобщи като участник в управническия развой, гласът му ще се чува отчетливо
Когато на 19 януари 2017 година ГЕРБ самодоволно се кикотеха на първата президентска тирада на Румен Радев, предизвиквайки президента да им скочи с репликата " Остава ви една седмица ", надали са вярвали, че 5 години по-късно ще изоставен със стиснати зъби пленарната зала, чувайки че ръководството им е било властническо и в България към този момент има антимафиотски консенсус.

Румен Радев ги изненада. Не единствено тъй като 5 години не им мълча и не им се даде. Но и тъй като единствен повтори двойния мандат на Георги Първанов. За разлика обаче от социалиста, който може да се похвали с два триумфа - Тройната коалиция и Големият шлем за газа, Радев се съобщи не просто като мощния човек в страната. А като новия мотор на дълбока институционална и ценностна смяна, в центъра на която е индивидът.

Ако преди 5 години въздушният ас непредпазливо катапултира в президентството, през днешния ден той съобщи, че знае по какъв начин решително да пилотира,

трансформирайки държавния аероплан от куцо ТУ в най-модерен изтребител

И начерта летателния проект, озаглавен " Българската фантазия ".

Преди 5 години Радев изрече в стартовата си тирада болката на българина. Развълнува всички с пламенното си слово за изгубената Родина и връщането на националното достолепие. Днес концентрира 30-минутната си тирада върху тези, които би трябвало да възкресят достойнството и просперитета на Отечеството - хората, българите.

В центъра на политиката би трябвало да е не макроикономиката, а индивидът, тъй като той е " главната конституционна полезност ", сподели Радев.

Като боен от кариерата, той влезе във втория си мандат без непотребна еуфория - " остарелият режим е в предишното, само че демонтажът на завети властови модел ще отнеме време ". И сложи огромни упоритости - народен консенсус по 5 цели. За първи път президент формулира от трибуната на Народното събрание национална тактика и декларира, че в осъществяването й

ще продължи да бъде сериозен и към новата власт

в случай че тя се отклони от пътя. А по него вървят жителите, политическата класа, администрацията и даже медиите, които президентът очебийно разграничи на същински и покварени.

За разлика от всички свои прародители, със старта на втория си мандат Радев се съобщи като участник в управническия развой, който би трябвало да е " с мисъл за слабите ". " Споделям отговорността за тежки и непопулярни, само че нужни решения. Ще не преставам обаче да бъда сериозен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни ", увери той. Изчезналата в този миг усмивка на премиера Кирил Петков, който деликатно го слушаше в пленарната зала, единствено сподели, че Радев не се майтапи.  

" Първото предусловие за триумфа на обществото е свободата и достолепието на личността ", съобщи Радев. И точно към това построи първия народен консенсус - " връщането на България в руслото на закона ". От това зависят всички други положителни планове. Без подсилване на държавността, страната ни не може да разгърне големия си капацитет, сподели президентът. И съобщи с кого ще работи в идващите 5 години: " Партиите и политиците, които споделят идеята в България да се откри върховенството на правото и

здрава и транспарантна медийна среда

да се построи добре уредена страна с ефикасни институции, могат да разчитат на разбирането и поддръжката на президентската институция ".Радев изненада партиите като сподели, че отварянето на Конституцията за промени не би трябвало да се изчерпва единствено с проверка на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура. Да покажем зрялост в убеждението си, че главната конституционна полезност е индивидът, прикани президентът. И настоя за разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната и усилване на гаранциите за отбрана на човешките права. Защото демокрацията се нуждае " не просто от гласоподаватели, а от дейни жители с упоритости за бъдещето на страната и принадлежности за тяхното присъединяване във образуването на това бъдеще ".

За първи път той сложи като част от този развой и общините, настоявайки да им се даде и късмет за стопански и обществен напредък " посредством конституционно гарантиране на финансовата децентрализация ".

Отговорното родителство бе вторият консенсус, който предложи Радев и изиска финансови политики за ограничение на емиграцията.

Благотворителността не може да замести държавната грижа

Пазарът и пиарът не могат да компенсират неналичието на работещи обществени механизми, безапелационен бе президентът.

Така разумно той концентрира вниманието към третия консенсус - идеята за просветена и образована нация. Неотложно би трябвало да влагаме в младите българи, прикани Радев. С младите партии и младите министри през 2022 година пристигна времето за промяна в поколенията политици. Но белег на тази смяна не са дипломи, CV-а и години, а сила, безрезервност и резултати.

На фона на страшните коронацифри за покосени деца и възрастни, за коефициенти на смъртност и липса на имунизации, консенсусът към здравето на нацията бе нещо, което всеки у нас искаше да чуе. Здравето на пациента не е стока, сподели Радев. И вдъхна религия както на хората, по този начин и на сърцатите лекари, които повече от две години на първа линия на Ковид-фронта.

За първи път видяни се почувстваха и хората на културата. На тях Радев даде обещание държавна поддръжка като неотменима инвестиция в нашето бъдеще.

През 2021 година българите в чужбина схванаха, че към този момент не са нито мотив за изконната родна злоба към съумелия, нито

" дойна крава " - най-големия непознат вложител

 А гласоподаватели, които дефинират ориста на Родината си. В сряда те чуха и още нещо: държавен приоритет към този момент ще бъде " поддържането на жива връзка и духовното приобщаване на българските общности зад граница, както и отстояването на техните права и еднаквост ".И тук си пролича най-голямата " гражданска война " към президентската институция.

За миналите 5 години освен Радев промени " Дондуков " 2. Илияна Йотова придаде ново наличие на вицепрезидентския пост. Извади го от ролята на щемпел за поданство и го трансформира в мотор на връзките с българските общности и опора за културата. Радев институционализира това в пленарната зала. Не единствено със специфичния акцент в словото си: " Надявам се също отдавнашната концепция на вицепрезидента за основаване на български културен институт за нашите общности да срещне поддръжката на изпълнителната власт ". Но и с високата си оценка за Йотова.

" Тук е мястото да изразя още един път своята признателност към вицепрезидента Илияна Йотова. Предизвикателствата на първия мандат укрепиха нашето разбирателството и единодушие и имам вяра, че по този начин ще бъде и отсега нататък ", съобщи Радев. Едва ли е инцидентно, че думите му бяха подкрепени от серия протоколни знаци. За първи път в Народното събрание влязоха не президентът и първата дама с вицепрезидента зад тях. А президент и вицепрезидент един до различен като мощен екип.

Разкошният и моден наследник тоалет на Десислава Радева не бе водеща новина 

Можем да сбъднем фантазията си за България единствено със знанието, гения и обединените старания на цялата нация, сподели Радев. И даде обещание институцията му да е отворена за всички, които имат хрумвания за по-доброто ни бъдеще.

В сряда Румен Радев се съобщи. Не като политик, нито като татко на нацията. А съвест и поръчител на смяната. Пилотът в него знае, че внезапното повдигане на носа е не по-малко рисково от стремглавото му наклоняване. Затова и деликатно подбираше чии приветствени ръкостискания сдържано да одобри. Отсега е ясно - в идващите 5 години президентският глас ще се чува отчетливо. А думата му в доста случаи ще бъде решаваща.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР