Фондацията на наследниците на писателя Джордж Оруел одобри създаването на

...
Фондацията на наследниците на писателя Джордж Оруел одобри създаването на
Коментари Харесай

„1984“ на Оруел излиза, преразказан от главната героиня

Фондацията на наследниците на писателя Джордж Оруел утвърди основаването на феминистски преразказ на неговата антиутопия „ 1984 “, съобщи Guardian.  В новия си разказ „ Джулия “ писателката Сандра Нюман води описа от името на любовницата на основния воин Уинстън Смит — сътрудничката на Министерството на истината  Джулия.

Събитията в романа на Оруел от 1949 година се развива в дистопично бъдеще, където Англия, известна като Първа писта, е част от тоталитарната страна Океания. Властта реализира контрола си посредством телевизионните екрани. Големият брат ръководи и полицията на мисълта потиска всяка индивидуална концепция. Уинстън Смит работи в Министерството на истината, пренаписвайки историята, съгласно наратива на Големия брат. Той стартира неразрешена връзка с Джулия – която работи с машините за писане на романи в отдела за художествена литература – ​​докато не ги заловят и изпратят на превъзпитание.

От издателството „ Гранта “ разясняват, че Джулия схваща света на Океания „ доста по-добре от Уинстън и всъщност е удовлетворена от живота си “. Както Оруел споделя в „ 1984 “, „ В някои връзки тя беше доста по-проницателна от Уинстън и надалеч по-малко податлива на партийната пропаганда… Тя даже разсъни известна злоба у него, когато му сподели, че по време на Двеминутките на омразата едвам се сдържала да не избухне в смях “. В ученията на партията се усъмнява единствено, в случай че по някакъв метод я засягат директно. Често с подготвеност приема формалната версия единствено, тъй като не счита за основна разликата сред истината и лъжата ”.

„ Тя не има вяра в нищо и въобще не се интересува от политика. Нарушава рутинно правилата, само че също по този начин и си сътрудничи с режима, когато е належащо. Тя е идеалният жител на Океания “, споделят от „ Гранта “.  „ Но когато един ден подава импулсивно бележка Уинстън Смит в дълъг кулоар, тя импулсивно му подава записка – евентуално гибелен жест – тя осъзнава, че губи хватката си и към този момент не може безвредно да се ориентира в този свят.

От фондация Оруел потвърдиха, че от известно време са търсили създател, който да опише историята на любовта на Смит. Нюман, която е включена и в късия лист за премията за дебютна книга на Guardian, се оказала идеалният избор ".

 „ Два от въпросите без отговор в романа на Оруел са какво Джулия вижда в Уинстън и по какъв начин тя се е движи през партийната подчиненост.  Сандра влиза под кожата на света на Big Brother по изцяло безапелационен метод — като по едно и също време остава вярна на оригинала, само че и дава трагично друг преразказ, който да застане паралелно до историята, която познаваме “, сподели Бил Хамилтън от фондацията Оруел.  „ Милионите читатели, които са били възпитани с Оруел „ 1984 “, ще открият в тази книга провокация и задоволство.

„ Джулия “ ще бъде оповестена, откакто „ Гранта “ пусне новия разказ на Нюман The Men – в който всички хора с Y хромозома изчезват от света – идващия юни. Това е най-новото от поредност феминистки преразкази на типичен истории: от преосмислянето на троянската война през очите на дамите в „ Хиляда кораба “ на Натали Хейнс и „ Мълчанието на девойките ” на Пат Баркър, версия на „ Илиада “ от позиция на Бризеида, до „ Хамнет “ на Маги О` Фарел (вече публикуван на български) който се концентрира върху живота на брачната половинка на Шекспир, и „ Имената на дамите “ на Джит Таил, който споделя историите на 15 дами, чийто живот се припокрива с този на Исус.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР