Фондация За нашите деца днес открива Комплекс за ранно детско

...
Фондация За нашите деца днес открива Комплекс за ранно детско
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова: Най-добрата грижа за децата е сигурната семейна среда

Фондация " За нашите деца ” през днешния ден открива Комплекс за ранно детско развиване в София. Създаден напълно благодарение на дарения, Комплексът ще дава профилирани услуги за деца и фамилии на едно място.

Виртуална обиколка на Комплекса и 3D мапинг демонстрират дългия път на затварянето на Дом за медико-социални грижи за деца " Света София ".

„ Вече 29 години фондацията е посветила напъните си за основаване на условия тези групи деца и младежи да попадат в най-хубавата среда – фамилната “, изясни пред Радио София доктор Иванка Шалапатова - изпълнителен шеф на организацията.

По нейните думи и научните проучвания демонстрират, че едно дете може пълноценно да развие капацитета си, в случай че пораства в сигурна фамилна среда, когато е обичано и има отдадени възрастни – към неговите особености и характерност, към неговите фантазии.

„ Нашата идея е, в случай че има риск родители да сметнат, че няма да се оправят и решат да изоставят детето си, ние да го предотвратим. “

Шалапатова даде образец с по-развити и обществени страни, където се оказва поддръжка към фамилиите.

Според нея българската страна „ би трябвало да приоритизира поддръжката си към фамилията и експертна помощ, а не към обществени домове и резидентна грижа, каквато има в институции за настаняване от фамилен вид. Тези центрове би трябвало да се закрият.

След София, от фондацията възнамеряват през ноември т.г. Комплекс за ранно детско развиване да бъде открит и в Пловдив.

Годишно двата комплекса ще обслужват над 1000 деца и фамилии в риск .

Чуйте повече по тематиката от диалога на Катя Василева с Иванка Шалапатова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР