Фондът на фондовете представя мерки за подкрепа на бизнес и

...
Фондът на фондовете представя мерки за подкрепа на бизнес и
Коментари Харесай

Фондът на фондовете представя мерки за подкрепа чрез финансови инструменти

Фондът на фондовете показва ограничения за поддръжка на бизнес и публични групи посредством финансови принадлежности.

Късно нощес с решение на кабинета над 200 милиона лв. от евросредствата бяха прекодирани за подкрепяне на предприятията след икономическия потрес от пандемията.

" Повод на срещата е да ви срещнем с нашата подготвеност да отговорим на това ново предизвикателство ", сподели на брифинг през днешния ден Мартин Дановски, ръководител на управителния съвет на сдружението и добави:

" Не по-маловажно във връзка с нашия живот през днешния ден и в бъдеще се регистрира какво би трябвало да създадем като дейности, с цел да запазим капацитета на стопанската система и нейните благоприятни условия в бъдеще. Съвсем естествено тази първа вълна стопански ограничения бяха ориентирани към това да бъде подкрепена и непокътната заетостта на най-ценният капитал, който ние всички имаме вяра, че притежаваме - човешкият капитал ", уточни още той и добави:

" Това са познатите ви ограничения, известни като 60/40, мярката за даване на безлихвени заеми, за трудещи се, които са в неплатен отпуск. И още ограничения, които се приготвят и скоро ще бъдат показани ".

В брифинга взе участие бордът на Фонда на фондовете - изпълнителният шеф Светослава Георгиева, Александър Георгиев, изпълнителен шеф и зам.-председател на управителния съвет и Мартин Дановски, ръководител на управителния съвет на сдружението.

Ще предоставим на банките гаранции на стойност 170 млн. лева като чакаме в идната една година те да обезпечат в доста къс интервал портфейл до 850 млн. лв. заеми, съобщи на собствен ред Светослава Георгиева, изпълнителен шеф на Фонд на фондовете.

„ Това ще са най-вече оборотни средства под формата на дълготрайни заеми до 10 година Целта тук е ние да предоставим краткотрайна поддръжка и подкрепяне на предприятия, които в интервала на рецесията са в икономическа неустановеност и активността им внезапно се свива. Целта на тази мярка е в допълнение да се облекчи административната тежест за кандидатстващите компании. Т.е. инструментът ще бъде допустимо най-олекотен ", акцентира Георгиева.

„ Обмисляме опцията тези заеми към дребни и междинни предприятия да бъдат предоставени безлихвено. Възможността за безлихвени заеми се обмисля и ще бъде налична изключително при компании, които имат волята и желанието да запазят заетостта си, каквато е била досега на рецесията ", добави тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР