Фонд за общински инвестиции ще помага на общините да реализират

...
Фонд за общински инвестиции ще помага на общините да реализират
Коментари Харесай

На форума на Стандарт. Фонд помага на общините за улици, ВиК, осветление

Фонд за общински вложения ще оказва помощ на общините да осъществят свои планове за ВиК инфраструктура, улици, осветяване. Това заяви вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов по време на форума на „ Стандарт ” Инвестиционни проекит. Планът за възобновяване и развиване ” Неджми Али. Дискусията се организира в х. „ Маринела ” в партньорство с в. „ Строител ” и Камарата на строителите. Фондът ще има 250 млн. лева, сподели Караджов в отговор на въпрос от страна на кмета на Джебел Неджми Али.

Този фонд за общински вложения е доста значим и своевременен. Ако имаме техническите планове може да проведем процедурите, сподели Али.

Проблемът с административни потенциал изключително в дребните обитаеми места е доста огромен, сподели Неджми Али. Той попита още дали общините могат да аплайват с планове във ВиК холдинга, тъй като сега има обитаеми места, които нямат водоснабдяване от години. Хората нямат какво да пият, с водоноски им се носи вода, акцентира кметът на Джебел.

По отношение на санирането обявихте, че ще бъде на два стадия – по кое време ще има по-голяма изясненост, попита Неджми Али.

По Плана за възобновяване и резистентност идващия месец ще имаме готовите периоди и критерии, по които ще се подават плановете. В момента се работят в Дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии ”. Ще бъде обезпечен почтен и еднакъв достъп на всички общини до средствата, увери вицепремиерът Гроздан Караджов.

Той заяви, че ВиК холдингът не дава пари, а в него има 900 млн. лева, които по думите на министъра „ лека бавно си умират ” поради инфлацията. Холдингът е основан да добавя финансирането на европейските планове. Когато Европа дава 70% някой би трябвало да додаде останалите 30 на 100. За да е обезпечена тази сума, е комплициран близо 1 милиард в холдинга. Но има инфлация и той е изгубил силата си най-малко с 15%. Вместо да имаме 15% повече строителство, действително сме ги изгубили, изясни Караджов.

Той даде обещание при идната актуализация на бюджета да планува пари за ВиК за дребните обитаеми места
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР