Фокачата представлява традиционен плосък италиански хляб, с добавени към него

...
Фокачата представлява традиционен плосък италиански хляб, с добавени към него
Коментари Харесай

Неустоими рецепти за ароматна фокача

Фокачата съставлява обичаен плосък италиански самун, с добавени към него разнообразни съставки като лук, маслини и разнообразни подправки. Видовете фокача са невъобразимо доста, а всяка стопанка е свободна да разнообрази рецептата с артикули по избор. Тук ще намерите няколко предписания за неустоима фокача.

Пълнозърнеста фокача със зеленчуци

Необходими артикули: 200 г пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно, 150 г бяло брашно, 200 мл топла вода, 50 мл зехтин, 1 пакет суха квас за самун, 1/2 ч.л. сол.

За топинга: 50 мл зехтин, 1 с.л. микс от подправки по желание ( смлени сушени домати, чесън, босилек, риган, черен пипер, морска сол), 1 дребна тиквичка, 5-6 чери домата, 2 глави остарял лук, 2 с.л. зехтин за лука, 1 скилидка чесън, 5-6 листа свеж босилек.

Начин на подготвяне: Брашното се пресява със солта. Към него се прибавя маята и се разбърква добре. В средата се прави кладенче. В него постепенно се сипват зехтинът и малко вода. Замесва се лепкаво тесто, което се реалокира върху набрашнена повърхнина. Меси се, до момента в който престане да лепне.

Тестото се поставя в намазнена купа. Покрива се с забрадка и се оставя за към час да втаса на топло място. Готовото тесто се разточва на правоъгълник или кръг и се слага в огромна тава, намазана със зехтин. Отгоре се покрива с забрадка и се оставя за още 30 минути.

Подправките се смесват със зехтинът. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 2 с.л. зехтин. Сваля се от огъня и се оставя да изстине. Тиквичката и чери доматите се нарязват на фино, а чесънът - на филийки.

Фурната се загрява на 200 C. Втасалото тесто се набожда с върха на пръстите, като в него се образуват дребни ями. Повърхността на фокачата се намазва с половината от сместа със зехтина и подправките. Отгоре се подреждат карамелизираният лук, тиквичките, доматите и чесънът. Отгоре се поръсват с останалата примес от зехтина и подправки.

 Фокача с лук

Фокачата се поставя във фурната и се пече 30 минути. След като изстине, се нарязва на части.

Фокача с лук

Необходими артикули: 400 г брашно, 350 мл хладка вода, 1 ч.л. суха квас, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 80 г мека мехлем.

За гарниране: 3-4 огромни глави остарял лук, сол, черен пипер, 5-6 с.л. зехтин, пресни подправки по желание (мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган и други)

Начин на подготвяне: Лукът се почиства и обелва. Нарязва се на полумесеци и се поставя в огромна купа. Овкусява се със сол и черен пипер и се маринова със зехтина. Добавят се едро накъсаните пресни подправки и се оставят за 2-3 часа, с цел да го овкусят.

В купа се смесват пресятото брашно с маята, солта и захарта. Добавя се водата и се разбъркват добре. Към лепкавата примес се прибавя меката мехлем и още веднъж се разбърква.

Полученото лепкаво, гъсто тесто, се оставя да втаса. Може да се употребява едновременно, в огромна тава, или на няколко пъти. От полученото тесто могат да се получат три фокачи с величина 25 - 30 см.

Дъното на тавата се покрива с хартия за печене и се поръсва щедро с брашно. В нея се поставя част от тестото и се обръща един път в брашното. Разстила се с пръсти, до момента в който се оформи тънка питка. Отгоре се подрежда маринованият лук.

Фурната се загрява на 200 С. Пече се за към 20 - 25 минути. Фокачата се сервира топла.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР