Фокачата е вид италиански плосък хляб. Често се оприличава на

...
Фокачата е вид италиански плосък хляб. Често се оприличава на
Коментари Харесай

Вкусни идеи за фокачи

Фокачата е тип италиански плосък самун. Често се оприличава на обичайна неаполитанска пица. Най-точното изказване е, че вкусното тестено произведение е нещо приблизително сред пица и питка. Обикновено е залято с чист зехтин и върху него са подредени домати и маслини или единствено маслини и лук.

Вижте четири необикновено вкусни предписания за приготвянето на неустоимото тестено прелъщение.

Ароматна фокача с розмарин и грозде

Необходими артикули: 1 кг тесто за пица, 2 супени лъжици студено пресован зехтин, едра морска сол за поръсване, 1 скилидка чесън-смачкана, 1 глава лук, нарязана на фино и на шайбички, 1 супена лъжица пресни листа от розмарин, 1/2 чаена чаша зелено грозде, 1/2 чаена чаша алено грозде

Начин на подготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Разточете тесто като за пица в правоъгълна форма върху лист хартия за печене. След това го поставете върху тавичка.

С помощта на сладкарска четка намажете горната част на тестото със зехтин. Поръсете го с едра морска сол. След това разпределете върху него чесъна, лука и розмарина. Разхвърляйте гроздовите плодчета над тестото и леко ги притиснете, с цел да попаднат надолу в него.

Фокачата се пече до златисто кафяво, към 25 минути. След като е подготвена, я нарежете на филийки и я сервирайте.

 Фокача с домати

Фокача с италиански подправки и доматчета

Необходими артикули: 5 супени лъжици зехтин, 1 тесто за пица, престояло на стайна температура, 2 супени лъжици италиански подправки: розмарин, мащерка, босилек, риган, 2 доматчета, нарязани фино, 1 чаена лъжичка сол, 1/4 чаена лъжичка прясно надробен черен пипер

Начин на подготвяне: Загрейте фурната до 220 градуса.

Върху тава покрита с хартия за печене разпределете 1 супена лъжица зехтин. Разстелете тестото по този начин, че да се побере на целия лист.

В дребна купа смесете италианските подправки и останалия зехтин. Разнесете с четка направената примес върху горната част на тестото, като се уверите, че сте запазили към 2 супени лъжици. С пръсти направете дупчици на към на половина дълбочина в тестото. Пече се в гореща фурна за към 8 минути.

Извадете фокачата. Поставете от горната страна доматените филийки, поръсете със сол и черен пипер и прибавете останалите 2 супени лъжици зехтинена примес. Върнете фокачата във фурната и я печете, до момента в който стане златисто кафява, към 15 до 20 минути. Нарежете я на квадратчета и я сервирайте още топла.

Фокача с Пармезан и розмарин

Необходими артикули: 2 чаени чаши топла вода, 1 супена лъжица захар, 2 пакетчета суха квас, 1 кг. брашно, плюс още за запрашаване, 1 и 1/2 с.л. сол, 1 чаена лъжичка свеж розмарин, нарязан на ситно, както и листата за гарнитура, 1 чаена чаша зехтин, 8 фино нарязани кръгчета от огромен домат, 4 с.л. настърган Пармезан

Начин на подготвяне: Изсипете водата в купа. Добавете захарта, поръсете маята над водата и я оставете да се надигне, към 5 до 15 минути.

 Фокача с розмарин

В друга купа смесете брашното дружно със солта и нарязания розмарин. Постепенно прибавете брашнената примес към маята и разбъркайте. След това прибавете 1/2 чаша зехтин.

Сложете тестото на стратегия единствено " месене " в машината за самун и го разбърквайте на междинна скорост, до момента в който стане безпрепятствено и меко, от 8 до 10 минути. Тестото ще бъде доста лепкаво.

Прехвърлете го върху чиста набрашнена повърхнина и го месете на ръка в продължение на 2 до 3 минути.

Полейте купата, в която смесвахте тестото, с малко зехтин. Върнете го в нея, намажете го от горната страна с още зехтин и го оставете да почива на топло, покрито с забрадка, до момента в който се удвои по размер- 30 до 35 минути.

Намазнете тавичка, сложете върху нея хартия за печене и от горната страна разстелете тестото. Използвайте пръстите си, с цел да извършите дупчици в него. Колкото повече извършите, толкоз по-хубав ще стане хлябът.

С помощта на сладкарски четка намазнете тестото от горната страна, след което поръсете с розмарин в дупчиците. Поставете от горната страна доматените филийки и поръсете с Пармезан. Покрийте тестото още веднъж с забрадка и оставете да шупва на топло място, до момента в който се удвои по мярка - още 30 минути.

Загрейте фурната до 220 гр. Изпечете фокачата до златисто кафяво - 35 до 40 минути.

Фокача с прошуто от Парма, колбас Милано и Мортадела

Необходими артикули:

За тестото: 500 гр. брашно, 15 гр. прясна квас или 1 пакетче суха квас, 300 мл. топла вода, 3 супени лъжици листа от розмарин, ситно нарязани, сол

За плънката:

50 гр. рукола, 200 гр. фино нарязан италиански салами: прошуто от Парма, колбас Милано и Мортадела, 300 гр. рикота

За приготвянето:

 Чеснова фокача

1-2 супени лъжици розмарин клонки, без стъблата

1 супена лъжица студено пресован зехтин

сол

За сервирането:

студено пресован зехтин

Начин на подготвяне: Маята се изсипва в намазнена със зехтин купа. Добавя се топла вода и се разбърква, до момента в който тя се разтвори. Изсипете брашно, розмарин и малко сол в купа или върху работния плот и разбъркайте по този начин, че всички съставки да се съчетаят добре. Направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята. Постепенно разбъркайте брашното с маята и го месете, до момента в който стане безпрепятствено.

Тестото би трябвало да е леко влажно. Намазнете още веднъж купата и го върнете в нея, покрийте я с фолио или чиста забрадка. Оставете тестото на топло място, до момента в който удвои размера си. Загрейте фурната до 220 градуса. Извадете втасалото тесто от купата и го разделете на 2 равни топки по мярка.

Разточете тестото по този начин, че да е към двадесет сантиметра в окръжност и да има към 1 см. дебелина. Намазнете тавата за печене, сложете хартия над нея и поставете един кръг от тестото от горната страна.

Разпръснете руколата над тестото, по-късно разположете частите нарязано месо (равномерно разпределени) и най-сетне сложете рикотата. Запечатайте с второто парче първия пласт, като леко натискате по краищата на фокачата. Покрийте тестото с забрадка и го оставете на топло място за 20-30 минути, с цел да се надигне още.

След това направете кладенчета с пръсти от горната страна по фокачата. Разпределете розмарина върху тях, поръсете с морска сол и полейте със зехтин.

Поставете тавата в средата на авансово загрятата фурна и печете за 10 минути. Намалете температурата на 190 градуса и оставете да се готви за още 20-30 минути, до момента в който фокачата стане златисто кафява. Сервирайте я, като в допълнение посипете върху нея зехтин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР