Флората в дълбините на океана дава на човека не само

...
Флората в дълбините на океана дава на човека не само
Коментари Харесай

Уакаме

Флората в дълбините на океана дава на индивида освен приказната картина на подводния живот, само че и голямо количество невероятни водорасли, които се употребяват за храна.

Един от ядливите представители на подводния свят е водораслото с мистериозно име Уакаме. Жителите на Корея и Япония първи се срещат с екзотичния жител на океанското дъно, след което продуктът се популяризира необятно по света.

Общи сведения за Уакаме

Всъщност Уакаме не е просто водорасло. Смята се за див звяр измежду типа водорасли, защото е прочут със своята нападателна природа и способността се да измества други жители от зоната на околната среда. Но голямото му позитивно качество е, че е храна, и то доста потребна.

На външен тип водораслото е напълно незабележително. Но това е единствено първото усещане, защото съкровищата на морето са скрити в него.

Кулинарен профил на Уакаме

Водораслото Уакаме има внимателен солен усет. Подходящо е за сурова консумация или варено. Класическата японска мисо чорба е невъзможна без Уакаме. Това водорасло може да се постави към супата и салатата, в композиция с кубчета авокадо, тофу, краставица, листа от рукола и натрошени ядки. Добър тандем прави със соев сос, сусамово масло и оризов оцет. Сушени водорасли Уакаме се продават в комерсиалната мрежа целогодишно.

Тази морска храна е една от трите най-популярни храни от водорасли в японската кухня: Уакаме, Нори и Комбу.

Описание на Уакаме

Външно водораслите съставляват растения с тъмнозелен, а от време на време кафяв цвят, с хлъзгави листа с плоска нишковидна форма. По дължина някои водорасли могат да доближат към два метра. По природа са доста нападателни. Това им оказва помощ да се популяризират бързо и да покриват цялата околна среда, като пречат на растежа на други водорасли. Поради тази дарба мнозина ги считат за бурени. Въпреки това са доста известни измежду жителите на доста азиатски страни в Тихоокеанския регион.

Соленият им усет, с прелестен блудкав нюанс, ги прави подобаващи за независима закуска, както и като съществена съставна част за приготвянето на разнообразни типове чорба.

Уакаме се продава основно изсушено във вакуумирани пластмасови опаковки. Нужно е единствено да се накисне за известно време в студена или топла вода.

Химичен състав на Уакаме

Уакаме е освен здравословна и питателна храна, която е доста потребна за организма. Това е стилен артикул с богат и засищащ състав. Те съдържат киселини като пантотеновата, фолиевата и даже омега-3 мастна киселина, както и витамини от групи К, С, А и Е. Минералите са показани от: фосфора, желязото, медта, мангана и калция.

 Уакаме водорасли

Богатството на растителни протеини и рибофламин също е от значително значение Сред неповторимите съставки са също аланинът, аспарагиновата киселина и левцинът. Те се предлагат за поддържане на вярното действие на значими системи и органи в тялото. Освен това на практика не съдържа калории. Това значи, че тази универсална храна освен попълня питателните субстанции в тялото, само че води до загуба на ненужно тегло.

Основният микроелемент, заради който се покачва цената на продукта, е йод. Той се усвоява съвършено от човешкото тяло, обогатява щитовидната жлеза и покачва имунитета, регулирайки верния баланс на хормоните с метаболизма.

Водораслите Уакаме може да са противораков сътрудник съгласно проучванията върху тях. Заключението се основава на позитивния резултат на веществото лигнан. Този детайл е част от растението и се бори с раковите кафези.

Смята се, че единствено 100 грама водорасли подсигуряват дневния банкет на витамин В12, а той е натурален източник на дългоденствие и безконечна младост.

Ползи за организма от Уакаме

Приемът на морското растение Уакаме оказва помощ за понижаване на тежестта, намаление на холестерола, подсилване на сърцето. Те покачва общия тонус, поддържа хормоналния баланс, способства за здравето на костите и усъвършенстват положението на кожата.

Уакаме за намаляване

Изключително ниското наличие на калории, въглехидрати и мазнини във водораслите Уакаме са една от аргументите растението да има значително значение за отслабването. Наличието на фукоксантин в морския артикул е другата причина, която го прави подобаващ за диети за съкращаване на непотребни килограми. Фукоксантинът не разрешава на мазнините да се натрупат в клетките.

Уакаме за здравето на сърцето

Освен че пречи на мазнините да се натрупват, фукоксантинът подтиква производството на докозахексаенова киселина - това е мастна киселина, която намалява нездравословния холестерол. Високите стойности на този холестерол основава условия за формиране на плаки в кръвоносните съдове и развиване на атеросклероза и задръстване на артериите. Консумацията на водораслите защищава от разнообразни болести на сърцето, сърдечни пристъпи и инсулти.

Уакаме за здравето на кръвоносна система

Високото наличие на желязо в морските водорасли е тласък за производството на червени кръвни кафези. Елементът е значим съставен елемент в тях, а високите равнища на алените кръвни кафези значи подкрепят циркулацията на кръвта в сърдечно-съдовата система, осигуряваща О2 за всички елементи от тялото. Оттам тя покачва силата, усъвършенства положението на кожата и форсира процесите на зарастване на всички органи и тъкани в човешкото тяло.

Желязото оказва помощ за по-добра мозъчната активност, въздейства добре на когнитивната функционалност и укрепва имунитета.

Уакаме за общия тонус

Уакаме покачва тонуса на организма, което се дължи на високото наличие на магнезий в растението. Минералът оказва помощ на организма да употребява силата, контролира равнищата на хормоните оказва помощ за производството и потреблението на протеина, който е нужен за всички функционалности на организма и е обвързван с растежа и възобновяване.

Уакаме за бременните дами

Фолатът в състава на Уакаме, прочут още като витамин В9, е потребен за бременните дами, той доста понижава риска от вродени недостатъци в плода.

Уакаме за здравето на костите

 Водорасли Уакаме

За да бъдат здрави костите е значимо организмът да получава задоволително калций. Наличието на минерала във продукта е доста, по тази причина приемът на това водорасло способства за растежа на костите и форсира възобновяване им. Предпазва от ранно развиване на остеопороза и оказва помощ на човек да води деен метод на живот по-дълго време.

В 100 грама Уакаме се съдържат 15% от дневната нужна доза на човек от калций. Ако количеството от минерала е незадоволително, организмът стартира да употребява запасите от костите. Резултатът е слаби кости и причина за трошливост, т.е. остеопороза.

Уакаме за хормонален баланс

Известно е, че морските артикули са богати на йод и тук не се прави изключение. Йодът е значим за поддържането на хормоналния баланс в организма. Той е незаместим при производството на щитовидните хормони, от които зависят доста процеси, в това число за сила в тялото. Недостигът на детайла се демонстрира под формата на напълняване, хронична отмалялост, косопад и суха кожа.

Вреда и противопоказания от Уакаме

Въпреки множеството си потребни свойства водораслите Уакаме могат и да навредят. Хората с наднормено тегло и проблеми с кръвното налягане не трябва да одобряват растението заради високите равнища на натрий в състава му.

Прекомерната приложимост на продукта може да пренасити организма с йод. Резултатът е гадене, диария, тресчица и коремни болки.

Морските водорасли натрупват тежки метали, само че техните количества в продукта не са огромни и при умерена приложимост на растението не съществува здравословен риск.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР