Флаговете във Финландия бяха спуснати наполовина днес, когато страната скърби

...
Флаговете във Финландия бяха спуснати наполовина днес, когато страната скърби
Коментари Харесай

Ден на траур: Финландия скърби за убития ученик при стрелба в училище

Флаговете във Финландия бяха спуснати на половина през днешния ден, когато страната скърби за гибелта на 12-годишно дете при пукотевица в учебно заведение, която съгласно полицията е била осъществено от негов съученик от шести клас, съобщи Ройтерс.

Други двама възпитаници от учебно заведение " Виертола ", също на 12 години, бяха тежко ранени при нападението през вчерашния ден, оповестиха от болничното заведение и полицията. Няма настояща информация за здравословното им положение към тази заран.

След като през вчерашния ден сутринта се популяризира информацията за стрелбата, разтревожени родители чакаха с часове пред учебното заведение. През това време учителите бяха заключили класните стаи, с цел да предпазят останалите вътре възпитаници, до момента в който полицията претърсваше пространствата.



В последна сметка обвиненият беше арестуван на към 4 км от учебното заведение и у него беше открито оръжието, с което той е направил офанзивата.

Няма други обвинени, оповестиха от полицията. Те не идентифицираха хипотетичния стрелец или жертвите, а единствено споделиха, че всички са 12-годишни възпитаници в учебното заведение и че обвиненият е бил момче. Едно от ранените деца е момиче от Косово, оповестиха от косовското външно министерство във Facebook.

Правителството помоли финландците да се включат в деня на печал през днешния ден и подреди знамената на публичните здания да бъдат спуснати на половина в символ на почитание към починалото дете. Полицията към момента не е съобщила нищо за претекстовете на офанзивата.

След смъртоносните стрелби в учебни заведения през 2007 и 2008 година Финландия стегна законодателството си в региона на оръжията през 2010 година и вкара тест за дееспособност за всички претенденти за позволение за огнестрелно оръжие. Минималната възраст също по този начин беше увеличена от 18 на 20 години.

В страната има повече от 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и към 430 000 притежатели на разрешителни при население от 5,6 милиона души.



фотоси: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР