Физиотерапевтът разказа истории от практиката си, които истински докосват сърцетоЛекарка

...
Физиотерапевтът разказа истории от практиката си, които истински докосват сърцетоЛекарка
Коментари Харесай

Д-р Латинка Цветанова: Баба ми е вървяла боса в снега, за да изроди бебе

Физиотерапевтът описа истории от практиката си, които същински допират сърцето

Лекарка на 86 години трогна България тази седмица. Нейният съвсем 24 часов работен ден минава в монтанската болница " Свети Георги ", в локалната поликлиника и към филиала на " Спешна помощ " в Чипровци.

Доктор Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60 години стаж. Тя работи на три места, с цел да обезпечи бъдещето на внука си, за който се грижи от две години. Възрастната жена се грижи за него от две години, след гибелта на щерка си, предава

Лекарката дойде тази заран в студиото на малкия екран след нощно дежурство. Отбелязва, че си е тръгнала два часа по-рано, с цел да дойде в точния момент и да показа историята си. В събота е била също на работа в незабавната помощ. Така 86-годишната жена последно е спала преди повече от денонощие.

„ Първото ми работно място беше като лекарка в Чипровци, откакто приключих. В Мотана съм от 7 години, което се случи изцяло инцидентно, там нямаше доктор. Исках да напусна, само че основният доктор ме спираше. Един път ми сподели, че съм толкоз добър диагностик, че не може да ме освободи. А аз виждам положителното отношение към мен и оставам да работя. Много съм дисциплинира – не не присъствам, не закъснявам и не си потеглям по-рано “, описа Латинка Цветанова.

„ Веднъж бяха докарали една стара жена от Лом на 80 години с инсулт, която смъкнаха с носилка. На 15-ия - 16-ия ден тя стартира да става, на 18-ия стартира да върви и брачният партньор и пристигна да я вземе. Бях привикнала да получавам пликове с благодарствени писма. Мъжът хвърли едно писмо, а аз бързах да си взема сбогом с бабата. Като се върнах, отворих плика и изпаднаха 50 лв.. Отидох при старшата сестра, с цел да намеря адреса на изписаната жена, желаех да ѝ ги изпрати, отървах се от тези пари “, описа доктор Цветанова и добави, че по-късно е получила ново писмо, в което двойката отбелязвала, че е получила 50-те лв..

„ Моята баба, на татко ми майката – бабуваше, даваше билки, беше известна. Една нощ я викнали за раждане, а било студено и със сняг, тя незабавно хукнала боса. На сутринта хората, като видели стъпките, се чудили кой е вървял необут през снега. Толкова беше предана и когато умря, всички, които беше израждала пристигнаха. Това очевидно ми е в кръвта - да оказвам помощ “, описа още старата жена.

„ Ако началниците се държаха неприятно с мен, в никакъв случай нямаше да работя, а те подхождат с почитание. Не мога да оставя внучето си. Не знаех, че щерка ми е болна от COVID-19. Тя станала сутринта, направила няколко крачки, паднала и умряла “, изясни доктор Цветанова.

„ Понякога се чудя за какво Бог взе детето ми, а не мен. Моето място е в гробищата “, добави още тя.

„ На мен ми е неловко да съм бедняк. Много ще кажат, че работя на три места и все пак желая помощ. Аз нищо не желая, само че в случай че хората решат да дадат, това към този момент е друго “, съобщи лекарката.

Тя описа още един случай, жена пристигнала с щерка си, на която е било неприятно. „ Прегледах я и си потегли. След два часа обаче отново пристигнаха. Тогава им споделих да останат – имаше легло и печка, нямаше какво единствено да се разкарват през 3 км. Те легнаха, а на сутринта дамата сподели, че към този момент е добре и нищо ѝ няма. Лекарствата ѝ бяха подействали “, изясни доктор Цветанова.

„ Веднъж в Чипровци пристигна възрастен човек с група, на който му станало неприятно. Доведоха при мен, а колкото да стъпваше. Като го видях, ми стана ясно, че е гладен. Направих му една яка попара, с бисквити, масло и захар. Той я изяде и по-късно сподели, че няма нищо “, описа лекарката.

Тя показа, че има хора, които постоянно ѝ желаят пари, а един ден изгубила си портмонето си, в което имало 180 лв., ключове и персонална карта.

„ Чудех се къде ще дремя, върнаха ми портмонето, само че дамата, която ми го донесе, ми изиска 10 лв. за това, че го е намерила “, описа доктор Цветанова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР