Физическата активност и тренировките са важна част от здравословния начин

...
Физическата активност и тренировките са важна част от здравословния начин
Коментари Харесай

Избягвайте тези храни, ако се потите много

Физическата интензивност и тренировките са значима част от здравословния метод на живот. Когато се потим доста, тялото ни губи вода и електролити, а метаболизмът ни се усилва. Затова е значимо да имаме поради какво ядем след подготовка или при интензивна физическа интензивност. В тази публикация ще разгледаме храните, които би трябвало да заобикаляме, когато се потим доста, с цел да поддържаме уравновесен и здравословен режим.

Храни с високо наличие на захар: Когато се потим, губим електролити, в това число натрий и калий. Храни с високо наличие на захар, като сладкиши, газирани питиета и сладолед, могат да доведат до спомагателни загуби на електролити и да нарушат хидратацията на организма. Освен това, те могат да провокират енергийни пикове и падения, които не са потребни след подготовка.

Мазни и тежки храни: Тежките и мазни храни, като бързата храна, пържени храни и мазнини от алено месо, могат да затруднят храносмилането и да провокират чувство за тежест и стеснение след подготовка. Те също по този начин могат да забавят възобновяване на мускулите и да понижат енергийността.

Алкохол: Алкохолните питиета могат да доведат до дехидратация и да нарушат електролитния баланс. Те също по този начин могат да забавят възобновяване на тялото след физическа интензивност и да понижат мускулното възобновяване. Затова е целесъобразно да се заобикаля потреблението на алкохол незабавно след подготовка.

Бързи въглехидрати: Храни с високо наличие на бързи въглехидрати, като белият самун, бялата паста и сладкишите, могат да провокират бързо повишение на равнището на захар в кръвта, последвано от рухване на силата и отмалялост. Вместо това, пробвайте да изберете храни с по-нисък гликемичен показател, като плънзгави царевица, квиноа или сладки картофи.

Солени и преядени храни: Солените и преядени храни, като чипс, соленки и бульони, могат да доведат до спомагателна дехидратация и нарушение на електролитния баланс. Предпочитайте храните, които са богати на вода и електролити, като свежи плодове и зеленчуци.

След подготовка или интензивна физическа интензивност, е значимо да подбирате храни, които ще оказват помощ за възобновяване и поддръжката на хидратацията и електролитния баланс в организма. Избягвайте храните с високо наличие на захар, мазнини, алкохол, бързи въглехидрати и солени преядени храни. Предпочитайте свежи плодове, зеленчуци, пълнозърнести артикули и хранителни източници на протеини, които ще оказват помощ за възобновяване и запълването на енергийните ресурси на тялото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР