Фитотерапевтите са категорични, че лофантът е билката, която може да

...
Фитотерапевтите са категорични, че лофантът е билката, която може да
Коментари Харесай

Фитотерапевти: Лофант помага при всички заболявания

Фитотерапевтите са безапелационни, че лофантът е билката, която може да изцери всяко заболяване. Те са достигнали до този извод измежду редица проби, потвърдили неповторимите лечебни свойства, с които е цялостен този подарък от природата. Поради тези си качества постоянно се свързва с женшен и други лековити билки.

Лофант съставлява многогодишно растение от семейство Устноцветни. Най-разпространено е в Китай, Япония, Съединени американски щати и Канада, само че се среща и у нас. То вирее на всички места и е скромно към заобикалящата го реалност. И все пак има медоносни и лечебни свойства, заради които го назовават растението на младостта и хубостта.

Лофантът се ползва по разнообразни способи, зависещи от признаците и недоволствата от избраното заболяване. Дори единствено потреблението на младите листа на билката работят благотворно. Те забавят процесите на стареене.

Най-ползотворни са за мъжете, защото подкрепят лекуването на проблеми с простатата, като в това време покачват мъжката потентност. Запазват изгодите си даже след термична обработка.

Вани с лофант се вършат на бебета, с цел да спят по-спокойно. Те вършат кожата мека и еластична, обмяната на веществата се контролира и се успокоява кръвното.

 Билка Лофант

Лечебни вани, както и инхалации, се ползват за витална и сияйна кожа и коса, за унищожаване на бръчки, при проблеми с нервната система, сърдечно-съдова дистония и бронхиална астма. Възглавници, цялостни с изсушени листа и съцветия от билката пък оказват помощ при бодърствуване и главоболие на хора от всевъзможни възрасти.

Лофант се употребява и за лекуване на напукана кожа на краката, изтощени и отекли крака. За задачата растението се накисва в леген с гореща вода, в който се потапят ходилата.

Лофант може да се приема и под формата на чай и настойки. С него се лекуват положения на гастрит и парализи. Успешно се повлияват заболявания на черния дроб и пикочните пътища, както и трептене на крайниците. Чаят от лофант бори менструални болки.

Освен всичко казано дотук, лофантовият мед, в композиция с препарати на лофантова основа, се употребява за лекуване и като профилактика на лъчеви заболявания.

Лофантът може да се употребява и в кулинарията. Той продава на ястията забавен привкус. Комбинира се добре с ястия с месо и риба, както и със сладка, компоти и разнообразни сокове.

Интересно е, че това растение е с изключителни медоносни качества, само че не е познато на българските пчелари.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР