Фискалният резерв е посрещнал Коледа предпразнично поопразнен. Според данните на

...
Фискалният резерв е посрещнал Коледа предпразнично поопразнен. Според данните на
Коментари Харесай

За месец правителството изяде близо 3.3 милиарда лева от фискалния резерв

Фискалният запас е посрещнал Коледа предпразнично поопразнен. Според данните на Българска народна банка на 23 декември 2020-а в него е имало към 8.95 милиарда лв., а месец преди този момент, на 20 ноември, сумата е била към 12.25 милиарда лв.. Излиза, че единствено за месец държавното управление е съумяло да изяде 3.3 милиарда лв. от парите, които натрупа, включително и с помощта на дълга за 5 милиарда лв., издаден на интернационалните финансови пазари в края на септември. Слава богу не е похарчило всички взети назаем пари. Поне към този момент.

На пръв взор въпросният разход от 3.3 милиарда лв. не е непредвиден. Напротив, той е изцяло в границите на откритата от 2008-а година насам традиция насъбраните през цялата година бюджетни спестявания стремително да се харчат. И сумата от 3.3 милиарда лв. не е рекордна. Миналото познава и по-големи декемврийски разходи. Разликата ем че въпросните милиардни разплащания ставаха в години, когато имаше бюджетен остатък и не се вземаха огромни външни заеми. Сега обстановката е радикално друга. Имаме сериозен недостиг от 3.6 милиарда лв., който въпреки, съгласно Министерството на финансите, да е много под планувания в обновения бюджет, е стряскащ. Да, причина за този недостиг има. И тя, както отбелязва финансовото ведомство, е икономическата рецесия, съществено катализирана от пандемията Коронавирус -19. Изразходването на тези 3.3 милиарда лв. се оправдава точно с ограниченията против тази рецесия.

" Преките фискални тласъци през 2020 година по линия на националния бюджет, включващи социално-икономическите ограничения за битка с отрицателните последици от пандемията и средствата и ресурсите за звената на първа линия, са в общ размер на към 2,8 милиарда лв.. Те са подсилени и допълнени и от пренасочените запаси по линия на стратегиите и фондовете на Европейски Съюз за стратегии и ограничения, свързани с битката с пандемията от COVID-19, в размер на към 0,8 милиарда лева или общият запас е в размер на 3,6 милиарда лева, което съставлява 3 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт ", написа в известието на министерството на финансите.

И какво излиза? Пандемията вилнее у нас от март, а огромните пари, които сякаш са за справяне с следствията от нея, се харчат не през май, не през юни, не даже и през септември, когато пострадалите имаха най-голяма потребност от тях, а през декември. Подобна политика наподобява меко казано странна и най-простото пояснение е, че голямата част от въпросните милиарди са отишли за финансиране на начинания, които нямат директна и даже косвена връзка с рецесията. Казано по различен метод, за въпросните цели е можело изобщо да не се харчат стотици милиони и милиарди дългови средства, които след това ще се заплащат със събраните налози или с нов дълг, а най-вероятно и с двете.

Дебатът по тази тематика може да бъде безконечен. И точно, с цел да няма спекулации по нея, държавното управление би трябвало да направи нещо доста просто. Да опише детайлно всяка една мярка, по която през декември 2020-а е похарчило някаква част от тези 3.3 милиарда лв. от фискалния запас. Тогава ще забележим какъв брой от тези пари в действителност са отишли за справяне с COVID-19 и какъв брой за други цели. И да е ясно, парите за увеличение на пенсиите и на заплатите на държавните чиновници не са анти-COVID мярка, тъй като приходите на тези хора не пострадаха поради пандемията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР