Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република

...
Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република
Коментари Харесай

Мицкоски чака правителство в България: Искате промени в конституцията? Защо?

Ако има предпочитание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде изменена, счита новоизбрания министър председател на страната Християн Мицкоски.

В първото си изявление като министър председател, за ТВ 24 той съобщи, че е подготвен да седне и да откри решение с новото българско държавно управление, заяви Българска телеграфна агенция.

" Нашата позиция и причини са познати на обществеността и чакаме да забележим какви са причините от другата страна. Очевидно по този път, по който до в този момент се вървеше не може да стане. Направена е неточност. Когато нещо не става, би трябвало да бъде открито решение. И ние търсим решение. За да го намерим ни би трябвало сътрудник и аз чакам новото българско държавно управление. И чакам това да бъде (правителство на) нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов. И чакам, че ще има благосклонност ще седнем, с цел да аргументираме позициите си, като положителни съседи. Или както той (Борисов) би споделил „ страни на два приятелски нации ”. Подготвен съм да седна и да схвана каква беше повода да се появи това искане (за включване на българите в конституцията), какви са евентуалните опасности в бъдеще ”, съобщи Мицкоски, съгласно който Северна Македония е направила доста за европейските полезности, само че не е получила нищо.

Според Мицкоски единогласието при взимане на решения в Европейски Съюз може да бъде заобиколено и „ единствено в последните месеци са взети две-три решения без единодушие ”.

„ Така че в случай че желаете да бъде открито решение, то може да бъде открито. Аз съм квалифициран. Искате промени в конституцията? Защо? Кой нарушава правата на българската общественост в (Северна) Македония? И това може да е по този начин. Коя е виновната институция в Европа, която да каже, че това е така- Европейският съд за правата на индивида в Страсбург. Колко присъди има (Северна) Македония там? Присъдите са 14 за България против нула (за Северна Македония). Македонската общественост там (в България) не желае да е част от конституцията, желае да си записва неправителствена организация. Значи, там не могат неправителствена организация да записват, а тези тук (българите в Северна Македония), имат каквото изискат ”, съобщи Мицкоски.

Според него „ всички нации в света ” могат да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, само че той чака далновидност на процеса на евроинтеграция, преди страната да влезе в него.

„ След шест месеца ще ни кажат „ Гоце Делчев чий е ”, „ Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско ”. В България има град Гоце Делчев. Ако питате българите, Гоце Делчев даже не е измежду 50-те най-големи герои, а при нас е пръв. Как в България ще си считат историческите истини си е техен проблем. Аз и в този момент ще кажа, че ще поддържа контракта (за другарство и добросъседство с България) за всичко, което е потребно. Историческата комисия дано си работи, само че това не може да бъде развой с край. Германия и Франция още договарят, а Буяр Османи подписа, че до края на договарянията би трябвало да се схванат ”, изясни тезата си Мицкоски.

Според него, когато в България има политическо държавно управление той има подготвеност да предложи " най-малко три изобретателни решения за излаз от този развой ", гаранциите, за които упорства би трябвало да бъдат дадени от България с посредничеството на Европейски Съюз, а в случай че Европейски Съюз има предпочитание да види Северна Македония като член на Европейски Съюз „ би трябвало да бъдат почтени ” с изискванията пред Северна Македония за това.

„ Наличието на политическа воля е същността. Ако имаме политическа воля и верен прочит на нещата, всичко може да се случи. Ако има предпочитание “, съобщи Мицкоски.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР