Фирмите за строителен надзор няма да сключват договори за изпитвания

...
Фирмите за строителен надзор няма да сключват договори за изпитвания
Коментари Харесай

За калпав проект авторът му вече ще носи отговорност

Фирмите за строителен контрол няма да подписват контракти за изпитвания в лаборатории на строителя или свързани с него лица. Консултантите няма да могат да подписват контракт за оценяване сходството на плана за градежи, за които самите те или наети от тях лица са проектанти и/или строители, доставчици на машини, уреди, софтуерно съоръжение, както и обвързваните с тях лица по смисъла на Търговския закон.

Това плануват следващи промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), оповестени за публично разискване през предходната седмица. Темата за изпитването на влаганите в строителството материали нашумя изключително през предходната година след злополуката с рейс край Своге, само че по-късно бързо заглъхна и едвам в този момент идва още веднъж на дневен ред.

Освен това планът планува да се разшири кръгът на участниците в строителството, които ще носят административно-наказателна отговорност за нарушавания на ЗУТ и на подзаконовите нормативни актове по неговото използване. Към тях се включват проектантите, лицата, упражняващи механически контрол по част „ Конструктивна “, и консултантите - физически или юридически лица.

Част от новите намерения съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Тя отговори на въпрос за ограниченията за повишение качеството на строителството, на влаганите строителни артикули и завишаване на контрола върху строителния развой.

Затягат се и разпоредбите за преустановяване на действието на издадено уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и за упражняване на строителен контрол от глобен съветник. Това ще става при две наказателни постановления. На лицата, които правят оценка за сходство на капиталов план в нарушаване на условията на закона, ще бъдат налагани съществени санкции. В взаимозависимост от нарушаването глобите могат да доближат и 15 хиляди лв..

Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) ще извършва служебна инспекция на комплексния отчет на консултанта, въз основа на който са утвърдени капиталовите планове и е издадено разрешението за градеж, пише в плана.

 

ОЩЕ ПРОМЕНИ
С промени в Устройствения устав на ДНСК се ускорява административният надзор от страна на нейните органи. Новосъздаденият отдел „ Строително-продуктов надзор “ има за обвързване да прави проверки за качеството на влаганите материали в градежите. Подготвя се и изменение на наредбата за въвеждане в употреба на градежите, с което ще се усилят минималните гаранционни периоди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР