Фирмите на строителния бизнесмен Велико Желев - Хидрострой и Пътни

...
Коментари Харесай

"Хидрострой" вероятно ще строи първия си голям тунел - под Шипка за 358 млн. лв.

Фирмите на строителния предприемач Велико Желев - " Хидрострой " и " Пътни градежи - Велико Търново ", които нямат огромен опит в тунелното строителство, са предложили най-ниска цена в търга за тунел под Шипка - 358 млн.лв. и евентуално са най-близо до победа. Това излиза наяве откакто в петък бяха отворени ценовите предложения в търга, а през днешния ден Агенция " Пътна инфраструктура (АПИ) ги заяви обществено. Така откакто " Джи Пи груп " дебютира с построяването на тунел " Железница " на автомагистрала " Стума ", в този момент и " Хидрострой " скача напряко в дълбокото.

Тунелът под Шипка, който в действителност е план за най-дългото сходно оборудване в страната и още четири по-малки тунела с обща дължина 4 км и 10 км път, не притегли останалите най-големите строителни компании като ГБС, " Джи Пи груп ", " Щрабаг ", " ПСТ груп " и " Грома холд ". От подадените общо 7 предложения в надпреварата имаше четири от чужбина, което бе същинска изненада откакто през последните години в поръчките на АПИ се включваха единствено локални играчи. Сега излиза наяве, че трима от задграничните претенденти са били отстранени преди стадия с отварянето на финансовите оферти. Още по-слаб интерес провокира и

Критериите за присъединяване в търга за тунела бяха през последните три години претендентите да са построили най-малко 350 м мостове и 350 м тунели, което наподобява малко поради обстоятелството, че ще се строи най-дългият пътен тунел у нас. Но пък по-високи условия щяха да оставят българските компании отвън схемата.

Прогнозната стойност на поръчката за тунела под Шипка бе 320 млн. лева без Данък добавена стойност или 384 млн. лева с Данък добавена стойност, само че не беше пределна - т.е. претендентите нямаше автоматизирано да бъдат отстранени, в случай че не се вместят в нея. Три от четирите отворени предложения са под прогнозния предел и поврат в класирането може да настъпи единствено в случай че има огромно разминаване в техническите параметри. Предложената цена е с тежест 60% в този търг, а оценката за планиране и строителство общо е 40%.

Проектът е препоръчан за финансиране по оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " в идващия програмен интервал 2021-2027 година
Състезанието - слаба конкуренция
Тримата отстранени претенденти от чужбина са турските " Колин " и " Дуйгу ", както и китайската China Communication Construction Company.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР