Фирмата за споделено пътуване Uber потвърди, че ще продаде бизнеса

...
Фирмата за споделено пътуване Uber потвърди, че ще продаде бизнеса
Коментари Харесай

Uber продава бизнеса си в Югоизточна Азия на регионален конкурент

Фирмата за споделено пътешестване Uber удостовери, че ще продаде бизнеса си в Югоизточна Азия на своя районен съперник Grab, основан в Сингапур. Като част от договорката по сливането, Uber ще придобие дял от 27.5% в Grab, а изпълнителният шеф Дара Хосрошахи ще се причисли към борда на компанията.

От Grab обявиха, че ще разширят доста своя бизнес за доставка на храна след сливането с Uber Eats. Компанията към този момент оперира на този пазар в Индонезия и Тайланд, само че активността й ще се разшири до Сингапур и Малайзия, отбелязва CNBC.

Мобилното приложение на Uber ще продължи да работи в Югоизточна Азия още две седмици, с цел да могат и клиентите, и водачите да имат време да се пренасочат към платформата Grab. Апликацията Uber Eats ще съществува до края на месец май.

Това е третият случай, в който Uber или е продал, или е обединил своя бизнес отвън Съединени американски щати. CNBC напомня, че по-рано компанията за споделено пътешестване се раздели с бизнеса си в Китай, продавайки го на различен главен съперник - Didi. В Русия пък Uber сплоти активността си с локалната софтуерна компания Yandex.

От управлението на Uber обаче са безапелационни, че компанията не е "на пътя на консолидацията ".

"Справедливо е да се запитаме дали консолидацията е сегашната тактика на деня, защото това е третата договорка по рода си, от Китай до Русия и в този момент в Югоизточна Азия. Но една от евентуалните рискове на нашата световна тактика е, че одобряваме прекомерно доста борби на прекалено много фронтове и с прекалено много съперници ", декларира Дара Хосрошахи в онлайн преписка със чиновниците на компанията.

И изяснява, че договорката с Grab слага Uber в позиция да се конкурира с действителния фокус и тежест в главните пазари, на които работи, като в същото време дава скъпи и възходящи дялови участия на редица огромни и значими пазари.

Хосрошахи написа, че към 500 чиновници на Uber в Югоизточна Азия ще се реалокират в Grab. Част от личния състав пък ще бъде пренасочен към друго поделение на софтуерния колос в района, тъй че да няма съкращения в границите на договорката.

По-рано тази година SoftBank приключи дълго чаканото си капиталово съглашение с Uber, което направи японския софтуерен колос най-големият акционер в компанията. Това накара някои анализатори да се чудят дали ще има консолидация в азиатската промишленост, защото SoftBank има и вложения в Grab, Didi Chuxing и Ola в Индия.

Загубата на Uber се е нараснала с 61% през 2017 година до 4.5 милиарда $, макар че загубата й през четвъртото тримесечие е намаляла по отношение на предходния интервал. Миналия ноември Хосрошахи сподели, че Uber възнамерява да се опита да стане обществено търгувано сдружение до 2019 година и че "цифрите поддържат " този ход.

Grab на собствен ред обезпечава превоз, доставка на храна, мобилни заплащания и финансови услуги и оперира в 195 града в Югоизточна Азия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР