Финландия и Швеция са подали заявленията си за присъединяване към

...
Финландия и Швеция са подали заявленията си за присъединяване към
Коментари Харесай

Финландия и Швеция подадоха заедно молба за членство в НАТО

Финландия и Швеция са подали заявките си за присъединение към НАТО, заяви генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг в сряда.

" Заявленията, които подадохте през днешния ден, са историческа стъпка. Сега съдружниците ще обмислят идващите стъпки по пътя ви към НАТО ", съобщи Столтенберг, откакто получи заявките от посланиците на Финландия и Швеция в централата на НАТО в Брюксел.

" Интересите на сигурността на всички съдружници би трябвало да бъдат взети под внимание и ние сме решени да работим по всички въпроси и да реализираме бързи изводи. "

 

След като финландският парламент даде зелена светлина с голямо болшинство от над 95%, всичко е готово за едновременното внасяне на молбите за участие на двете страни в централата на алианса в Брюксел.

 

Утре шведският министър председател Магдалена Андершон и финландският президент Саули Нинистьо отпътуват за Вашингтон, с цел да се срещнат с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, заяви Белият дом.

 

Въпреки че в понеделник съветският президент Владимир Путин като че ли смекчи съветските закани за ответни ограничения против участието на Швеция и Финландия, в този момент главната спънка наподобява идва от вътрешната страна в Алианса.

В понеделник Турция, която наложително би трябвало да ратифицира приемането на новите членки на НАТО, удостовери враждебността си към приемането на Швеция и Финландия макар дипломатическите диалози през уикенда. Анкара упреква двете страни, че не извършват нейни претенции за изгонване на хора, които тя счита за членове на терористични организации.

   Снимка: Ройтерс
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР