Финиан Кънингам*, WorldakkamМиналата седмица администрацията на Байдън нагло обяви намерението

...
Финиан Кънингам*, WorldakkamМиналата седмица администрацията на Байдън нагло обяви намерението
Коментари Харесай

Байдън направи възможно избухването на Трета световна война


Финиан Кънингам*, " Worldakkam "


Миналата седмица администрацията на Байдън безочливо разгласи желанието си да премине през предупредителната алена линия на Китай във връзка с Тайван. Този ход на Съединени американски щати е неразумно провокативна стъпка, която провокира неминуем боен отговор от страна на Пекин.

Ако това се случи, всички залози са ориентирани към пълномащабна военна борба сред Съединените щати, техните съдружници и Китай. Не е демонстрация на суматоха да се каже, че сходен конфликт ще прерасне в Трета международна война.

Австралия и Англия са категорично ангажирани с боен съюз със Съединените щати в Азиатско-Тихоокеанския район посредством неотдавна основания пакт АУКУС. Русия ще бъде задължена да пази Китай.

Сюблимната дата е 9-10 декември, когато администрацията на Байдън е хазаин на по този начин наречената " Среща на върха на демокрациите ". Държавният департамент разгласи лист на " участниците ", който включва 110 страни. Китай и Русия не са поканени, наред с други изключени страни.

Най-провокативното е, че сепаратистката китайска територия Тайван е поканена да взе участие във видеоконференцията. Съединени американски щати се стараят да назовават Тайван " участник ", а не " нация ". Въпреки това, в случай че оставим настрани този семантичен прийом, поканата е жестоко нарушаване на суверенните искания на Китай за власт над Тайван.

Тайван като ябълка на раздора

Претенцията на Китай към Тайван като част от неговата неразделна територия е приета от Организацията на обединените народи и, най-малко на доктрина, от Съединените щати с тяхната политика на един Китай от 1979 година насам.

Остров Тайван съществува като самоуправляваща се територия, откогато гражданската война в Китай завършва през 1949 година с победа на комунистите. Противниците на национализма бягат в Тайван. Китай си резервира правото да сплоти Тайван под ръководството на континенталната част на страната. Пекин предизвести, че ще направи това с военна мощ, в случай че Тайван в миналото разгласи самостоятелност.

Вашингтон поддържа позиция на " стратегическа двоякост ", при която признава политиката на " един Китай ", като по едно и също време с това предлага задължения на Съединени американски щати за подкрепяне на Тайван с военна отбрана.

Откакто Джо Байдън пое Белия дом през януари, неговата администрация доближи до рискови равнища на тази двоякост. В един миг Байдън надвиши рамките на политиката, като категорично съобщи, че Съединени американски щати ще пазят Тайван при положение на борба с Китай.

По време на телеконферентна среща на върха на 16 ноември китайският президент Си Цзинпин порица политиката на Съединени американски щати във връзка с Тайван като " игра с огъня ". Си очерта алена линия, съгласно която Вашингтон би трябвало да се въздържа от подстрекателство на сепаратистките упоритости на тайванското държавно управление.

Обявяването на " Срещата на върха на демокрациите " и по-специално поканата към Тайван, като се изключва Китай, е най-смелата стъпка на администрацията на Байдън, която подкопава суверенитета и териториалната целокупност на Китай. Фактът, че това се случва единствено няколко дни след устния ангажимент на Байдън към Си, че Съединени американски щати се придържат към политиката на " един Китай " и не се стремят към самостоятелност на Тайван, прави провокацията още по-силна.

" Добрата " Америка против " неприятния " Китай

Нагнетяването на напрежението с Китай от страна на Байдън не е нещо ненадейно. Повече от десетилетие поредните администрации на Обама, Тръмп, а в този момент и на Байдън насочват вниманието си към Пекин като най-голяма опасност за националната сигурност. Вашингтон непрестанно упреква Китай в експанзия в Азиатско-Тихоокеанския район, което е превръщане на действителността. Тайван се трансформира в острие за Вашингтон, с което да антагонизира Китай. При тази администрация се усилиха продажбите на оръжия за Тайван, както и маневрите на американските военноморски и военновъздушни сили в Тайванския пролив под циничния предлог за " интервенции за независимост на корабоплаването ".

Президентът Байдън трансформира тематиката " народна власт против авторитаризъм " в тематика на своя Бял дом. Свикването на среща на върха на 110 участващи страни на 9-10 декември е нахален опит за разграничение на света във подправена дихотомия, при която хипотетичните добродетелни народи са под благосклонното управление на Съединени американски щати.

Китай жигосах срещата на върха като изкуствено поляризиране на нациите на така наречен съдружници и врагове, което е връщане към десетилетията на Студената война. Китайският външен министър Ван Ий съобщи, че тази разграничителна операция на интернационалните връзки е просто трик на Съединените щати, с цел да упражняват хегемонистичните си упоритости.

Китай споделя, че не е в пълномощията на Съединените щати да дефинират какво е народна власт и какво не е. Пекин твърди, че " демокрацията принадлежи на цялото човечество ". Не става въпрос единствено за осъществяване на циклични избори. В случая със Съединените щати тяхната " народна власт " е доминирана от две партии, финансирани от капиталисти и плутократи от Уолстрийт. Достиженията й във връзка с бедността, неравенството, расизма и подпалването на войни са изобилни, с цел да опровергаят изрично претенциите за " народна власт ".

Във всеки случай още през август, когато администрацията на Байдън за пръв път разгласи проектите си за " среща на върха за демокрацията ", Пекин предизвести Вашингтон да не употребява форума, с цел да подклажда напрежението в Тайван. Ако Съединени американски щати продължат да упорстват, Китай съобщи, че ще подреди разполагане на военни самолети и военни кораби в Тайван.

Несъмнено се усеща, че на Китай му е писнало от американските провокации. Континенталната част на страната организира военна подготовка за конфликт с Тайван. Този безразсъден ход на Вашингтон да свика " среща на върха на демокрациите " - какъв брой горчива подигравка - може да се окаже последният акт на американско изменничество. Войната е на дневен ред и преди малко получихме дата за нея. /БГНЕС

* Финиан Кънингам е създател на многочислени публикации по интернационалните въпроси, оповестени на няколко езика. В продължение на близо 20 години работи като редактор и публицист в огромни новинарски медийни организации, измежду които " Мирър ", " Айриш Таймс " и " Индипендънт ". Втори притежател на премията " Серена Шим " за безкомпромисна честност в публицистиката (декември 2020 г.). / БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР