Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор

...
Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор
Коментари Харесай

Асен Василев: По-високи заплати в публичния сектор само срещу реформи

Финансовото министерство е срещу увеличението на възнагражденията в обществения бранш с идентична ставка. Това стана ясно от изказването на министър Асен Василев при разискването на актуализацията на бюджета в тристранния съвет.

В разнообразни министерства – да вземем за пример на защитата и на вътрешните работи, се работи по оптимизация, която да разреши институциите да получат повече пари за хонорари от основания още при започване на годината специфичен фонд, който да поддържа промените в администрацията. В него има над 300 милиона лв., само че от думите на Василев не стана ясно каква част от тях към кои институции и по кое време може да бъде ориентирана.

Актуализацията на бюджета е изчислена средногодишна инфлация от 11,9 %, бюджетен недостиг от над шест милиарда лв., само че при опазване на съотношението с брутния вътрешен артикул от 4,1 на 100. Новите текстове включват по-високи доходи, които ще бъдат ориентирани към подкрепяне на разнообразни браншове и надлежно по-високи разноски.

Бизнесът ще бъде подкрепят през Закона за енергетиката.

Различни министерства ще получат спомагателни пари за нарастване на възнагражденията в тях, само че против оптимизация и промени, разгласи вицепремиерът Асен Василев.

" Министерството на вътрешните работи много интензивно работи по доста сериозен план, който включва обособяване на Пожарната от самото министерство, преструктуриране на районните ръководства, тъй че да се спести от администрация, преструктуриране на част от основните дирекции. "

Увеличение на заплатите в обществения бранш на калпак няма да има.

" Подоходна политика в обичайния ѝ тип – подвигаме с 10%, или с 5%, или с 15%на всички чиновници заплатите, не е планувана в тази актуализация и Министерството на финансите е срещу предвиждането на такава политика ", сподели Асен Василев.

Помощите за бизнеса ще бъдат обезпечени със средства отвън бюджета, посочи министърът на финансите.

" Тъй като средствата, които се употребяват за енергийното подкрепяне, вървят през фонд " Сигурност " на енергийната система и идват по линия на спомагателни вноски от енергийните сдружения, т.е. те не засягат приходната и разходната част на държавния бюджет, по този начин както той е показан. "

Параметрите на актуализацията бяха разисквани по-рано денем на експертен съдружен съвет, само че сътрудниците не реализираха единение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР