Финансовият министър Кирил Ананиев е внесъл законови промени, с които

...
Финансовият министър Кирил Ананиев е внесъл законови промени, с които
Коментари Харесай

Властта си отваря вратичка да надхвърли дефицита от 3%

Финансовият министър Кирил Ананиев е внесъл законови промени, с които се позволява бюджетният недостиг да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт, излиза наяве от оповестени за публично разискване промени в Закона за обществените финанси.

Сегашният таван от 3% е еднакъв с ограничаването в Договора за действието на Европейски Съюз. С изключение на спешната 2009 година в последните десетилетия България твърдо поддържаше недостиг под 3%.

През пролетта обаче Европейската комисия задейства клаузата за дерогация на ограничаването и по този метод разреши краткотрайно, в изискванията на пандемия, страните членни да поддържат недостиг и над 3%, като не включват разноските по отношение на пандемията. За да може да надвиши тавана обаче, България би трябвало да направи и промени във вътрешното си законодателство.

Министерството на финансите предлага и разхлабване на националното ограничаване, които предвиждаше най-много 2% недостиг по консолидирания бюджет на касова основа. Сега то се завишава на 3%.

В на Бюджет 2020 през април бе заложен недостиг от 3.5 милиарда лева (2.9% от БВП) в края на годината. Готвените законови промени са сигнал, че държавното управление евентуално готви нова актуализация, в която е допустимо да се заложи още по-голям недостиг. Другият вид е " разхлабването на колана " да се възнамерява за следващата година. За 2021 година ГЕРБ към този момент даде обещание повишение на заплатите на учителите с към 15%, спомагателни 50 млн. лева за повдигане на възнагражденията на университетските преподаватели, продължение на помощта от 1000 лева на здравните служащи, завишаване с 30% на възнагражденията в звената за битка с Covid-19, както и удължение на доплащането с 50 лева на всички пенсионери до края на пандемията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР