Финансовият министър Асен Василев съобщи ключови новини, свързани със заплати,

...
Финансовият министър Асен Василев съобщи ключови новини, свързани със заплати,
Коментари Харесай

Асен Василев проговори! Отсече за минималната заплата

Финансовият министър Асен Василев заяви основни вести, свързани със заплати, пенсии и бъджета. 

Няма чистки в държавните ведомства, не се плануват и съкращения в държавната администрация. Заплатите също няма да бъдат намалени, а в секторите, където не бяха обновени през 2022 година, ще има 10% покачване.
-->
Това заявява във Варна Асен Василев във връзка плануваното в тазгодишния бюджет понижаване на издръжката на министерства и държавни институции, написа " Труд ".

Василев бе безапелационен, че настояването на синдикатите минималната работна заплата да стане 850 лева от 1 юли и 950 лева от 1 януари следващата година, няма да се случи.

„ Не е обикновено такива промени да се вършат в средата на годината “, сподели той и напомни, че решението на Народното събрание е МРЗ да стане 50% от междинната, считано от 1 януари 2024 година Конкретният размер на базовата заплата ще стане явен през декември, а МФ още от август стартира работа по бюджет 2024 година, с цел да го внесе в Народното събрание през октомври. 

Той увери, че в бюджета е заложено нарастване на учителските заплати със задна дата от 1 януари 2023 година, опазване или разширение на обществените заплащания, планувани от служебния кабинет и повишение на пенсиите от 1 юли по швейцарското предписание.

За първи път бюджетът на касата подсигурява, че всички лечебни заведения ще могат да усилят базовите заплати до 1500 лева на медсестра и 2000 лева на доктор, добави Василев. И добави, че всичко това ще стане, без повдигане на равнището на заемите като % от брутния вътрешен артикул по отношение на минали години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР