Финансовият министър Асен Василев представи в Министерския съвет проекта за

...
Финансовият министър Асен Василев представи в Министерския съвет проекта за
Коментари Харесай

Асен Василев представя проектобюджет 2023 г.: Какво се случва с пенсиите, заплатите, дефицита и инфлацията

Финансовият министър Асен Василев показа в Министерския съвет плана за държавния бюджет за 2023 година

" Предлагаме план на бюджет с недостиг на начислена основа от 3%, както беше признато в държавната стратегия. Дефицитът на касова основа ще бъде 2,5%, разликата се дължи на това, че е планувано да получим второ заплащане по Плана за възобновяване, което се отразява на по-малкия недостиг на касова основа ", изясни Василев.

Той уточни, че е непокътната макрорамката на служебния кабинет за той относително бързо да влезе в Народното събрание и да имаме бюджет в края на юли.

„ Макрорамката планува напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8%. За 2024 и 2025 година растежът се усилва малко над 3%, както имахме и предходната година. Средногодишната инфлация за тази година е разчетена на съвсем 9% - 8,7% и се чака през 2024 и 2025 година да спадне до сред 3-4% “, обясни Асен Василев.

Той означи, че в бюджета е непокътната настоящата рамка на данъчните ставки.

„ Единствено понижената данъчна ставка за природен газ се подвига назад на 20%, тъй като видяхме, че цените на горивата и газа спаднаха, откакто се успокоиха интернационалните пазари. Всички останали данъчни ставки са непокътнати на равнищата, както бяха признати в актуализацията предходната година. Дали ще останат такива и отсега нататък след края на Коронавирус рецесията ще се вземат решение с бюджет 2024 година “, обясни още финансовият министър.

Асен Василев посочи, че са непокътнати средствата по всички обществени стратегии и някои от тях са увеличени.

“111 млн. лева повече по отношение на линията за беднотия, 50 млн. лева допълнително по закона за общественото подкрепяне, 31 млн. лева повече по отношение на разширение на обсега за еднократна помощ при започване на учебно заведение ”, посочи той, добавяйки, че са запазили и 125%-то нарастване на учителите.

“В политиката на защитата са заложени 1,88% тази година, а за следващата година и по-догодина 2% ”, добави той.

Предвидени са с 4,7 милиарда лева повече доходи. Бюджетът планува напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8% и постигане на размер от 184,5 милиарда лева

През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,3 %, а през 2025 година се чака да бъде 3,2% ", изясни Василев.

Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което да се дължи на доста понижение на приносите на групите храни и енергийни артикули, при които се чака да имат лек спад в края на годината.

През 2024 година прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината ще доближи 3,2%, а средногодишната – 3,8 %. През 2025 година средногодишната инфлация ще продължи да се забавя, надлежно до 2,8%. Цените на енергийните артикули ще имат спад до края на прогнозния небосвод.

" Не е обикновено страната да приема бюджет в средата на годината. Това, от една страна, прави бюджета по-лесен за приемане, само че от друга - основава непредвидимост за бизнеса и жителите ”, акцентира Василев. Според него този бюджет е изработен по този начин, че да се обезпечи точно предвидимост за бизнеса и жителите.

" След прецизиране на финансовите разноски те не престават да бъдат на рекордни равнища - 8 милиарда лева Това е оптимистичен взор към финансовата стратегия. Няма нефинансирана инвестиция или план, които да са отпаднали ”, изясни финансовият министър.

" Приходната част е доста повишена. Това се дължи на по-точна оценка на това какви ще бъдат приходите и връщане на част от събираемостта, тъй че тя да се случи в границите на годината. Запазвайки понижените ставки в някой браншове, ще видите, че в заключителните разпореждания има доста стягане на контрола ", сподели той.

" Линията за беднотия за тази година беше избрана на 504 лева ", обясни Асен Василев, уточнявайки, че минималната пенсия за тази година ще бъде към 512-513 лева

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР