Финансовият министър Асен Василев посъветва индустрията да работи в събота

...
Финансовият министър Асен Василев посъветва индустрията да работи в събота
Коментари Харесай

И ТОВА Е ПРОМЯНАТА: Асен Василев кара фирмите да работят в събота и неделя заради скъпия ток

Финансовият министър Асен Василев посъветва промишлеността да работи в събота и неделя, с цел да може " по-оптимално да употребява силата ".

По думите му, в случай че работят събота и неделя и заобикалят най-пиковите дни в седмицата, ще спестят от високите енергийни цени. " Мерките на правителсвото за подкрепяне на компаниите ги предизвикват да си усъвършенстват разноските " - по този начин Василев отговори на журналистически въпроси ще се вслуша ли държавното управление в апелите на работодателските организации да се отстрани таванът на обезщетенията за скъпата електрическа енергия.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев даде първия си постоянен брифинг за новата година. На него той показа финансовите и фискалните резултати за миналата 2021 година и прогноза за финансовата 2022 година

До края на януари държавното управление ще внесе в Народното събрание проектобюджета за 2022 година, като преди този момент в средата на месеца той ще бъде препоръчан за публично разискване. Все още не е ясно с какъв недостиг ще бъде бюджетът за новата година. По думите на финансовия министър без разноските, свързани с ковид-пандемията, хазната ще е с дефицит под 3%. Още се правели планове какъв брой ще костват на страната всички ограничения в битката с пандемията, само че евентуално ще са сред 3 и 4 милиарда лева

В средата на годината, както е известно още от договарянията за съдружното съглашение, ще има нова актуализация на бюджета. " Няма по какъв начин за две седмици ръководство да създадем коалиционнатапрограма за идващите четири година, по тази причина през първата половина на годината ще изработим и остойностим всички политики и в средата на годината ще актуализираме бюджета с нужните разноски за тях. Това е най-прозрачният метод да се харчат обществени средства - не с решения на Министерски съвет, а с утвърждението на Народното събрание ", сподели Василев.

Финансовият министър се похвали, че Бюджет 2021 е приключил със 7.9 милиарда лева повече от 2020 година

Както стана към този момент известно държавният бюджет приключи 2021 година с недостиг от 4 милиарда лева, при планувани 4.9 милиарда лева До края на ноември хазната бе на остатък. В последния месец на годината новото държавно управление е похарчило над 9 милиарда лева В харчовете през декември не е имало разплащания с пътно-строителни компании поради разногласията сред Министерство на регионалното развитие и новото управление на АПИ от една страна и фирмите-изпълнителки, от друга. Бюджетът на Агенция " Пътна инфраструктура " за новата 2022 година ще бъде действителен, а не пожелателен, т.е. със заложени 1.2 милиарда лева за разплащане по подписани към този момент контракти ", изясни Василев.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР