Финансовият министър Асен Василев дава бившето ръководство на Агенция Пътна

...
Финансовият министър Асен Василев дава бившето ръководство на Агенция Пътна
Коментари Харесай

Финансовият министър дава ръководството на АПИ на прокурор |

Финансовият министър Асен Василев дава бившето управление на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) на прокуратурата.

Договори за големи суми над бюджета си е сключвала Агенция „ Пътна инфраструктура “ от 2019 година до април т.г. Резултатът е обстановка, в която автомагистрали не могат да се завършат и би трябвало или да се налеят още пари, или да се договаря с компаниите и по тази причина виновните ще бъдат дадени на прокурор, разгласи той по време на публичен съвет за изразходването на държавните средства.

До април 2021 година Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) разпорежда действия четири пъти над утвърждения бюджет. От 2019 година до април тази година АПИ е поела в допълнение задължения за настоящ ремонт и поддръжка над цената на договорите за над 2,5 милиарда лв. над бюджета, с който разполага, с обяснението че останалата част от парите ще се обезпечат от пътните такси.

За първите четири месеца на 2021 година АПИ има надвишение на годишния бюджет за настоящ ремонт с 1.3 милиарда лв..

В интервала 2018 до 31 май 2021 година са осъществени доходи от 122 млн. лева от пътни такси при планувани 1143 млн. лева, оповестиха от финансовото министерство по време на полемиката. През предходната година е била планувано през пътни такси АПИ да събере 450 млн. лв., а е събрала 77 млн. лв., добави министърът.

Разходът на страната за интервала 2018 - 2021 година по два контракта за планиране, създаване и поддръжка на тол системата е 321 млн. лева има приложения към анекс с изпълнителя, с които отпадат значими механически параметри от първичния контракт без понижаване на цената на контракта, показват от финансовото министерство.

Това е повода да не можем да приключим нито една автомагистрала. По този модел не може да имаме читави пътища, макар заделения голям запас за тях, акцентира Асен Василев.

„ Това не е липса на надзор, това е закононарушение и е надълбоко аморално, както към изпълнителите на поръчките, по този начин и към тези, които чакат публичен запас. Истината е че тази сметка би трябвало да я платим или да предоговаряме с някои от компаниите. За към 300 - 400 млн. лв. към този момент сме сложени пред приключен факт и сметката ни е изпратена “, сподели финансовият министър.

По думите му към този момент са извършени диалози с Министерство на регионалното развитие и прокуратурата ще бъде ангажирана.

„ Това равнище на безочливост и безнаказаност може да се оправи единствено с правила и тежки санкции. Тук една организация (АПИ) си разпорежда действия с безгрижно разпореждане към Министерския съвет да откри отнякъде парите ", добави министър Василев.

В интервала 2019 година - април 2021 година страната е сключила контракти за 31,4 милиарда лева, предоставени от разпоредители с публичен запас. От посочената сума обществените предприятия са получили 19,299 милиарда лв., а разпоредителите с държавен бюджет – 12,111 милиарда лв..

През публични поръчки с повече от един участник са изхарчени 18,976 млрд. лева.; през публични поръчки с един участник – 3,997 милиарда лв., а без публични поръчки (с т. нар „ ин хаус “) – 8,438 милиарда лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР