Финансистът Васил Кендов разобличава схема, с която брокери цакат клиентите

...
Финансистът Васил Кендов разобличава схема, с която брокери цакат клиентите
Коментари Харесай

Най-подлите схеми, с които брокери цакат купувачи на жилища

Финансистът Васил Кендов разобличава скица, с която брокери цакат клиентите си – купувачи на недвижими парцел, в персоналния си блог.

Схемата е следната:

Подписване на контракт, който не е прелиминарен контракт, а заплаща действително комисиона на брокера. Като си харесате жилището, брокерите незабавно ви пъхат в ръцете един контракт, който не е прелиминарен контракт, а нещо което действително няма смисъл. Поне не юридически. Целта е да вземат от вас въпреки всичко някакви пари, до момента в който сте " топъл ". Обикновено ви изясняват по какъв начин против 1000 евро, те щели да " смъкват обявата от предложение ". Хубаво, но това е контракт с организацията, а не с продавача. Той дали ще го смъкна или ще го разгласи още на 5 места с 2000 евро от горната страна, си е негова работа. Все отново към този момент е намерил във ваше лице клиент за тази цена. Дали сте 1000 евро, само че на организацията и в случай че може той да изкара още 2000 " що да не "? Никой не може да подсигурява свалянето на обявата! За какво тъкмо ги давате тогава тези 1000 евро, дето им викат " стоп капаро " … аз не мога да си обясня. Защото ги имате допускам. Но, по този начин или другояче, брокерът е взел от вас към този момент някакви пари. Оттук нататък, в случай че вземе остатъка – окей. Ако не, остава с 1000 евро. А вие имате потребност от заем.

" Агенцията урежда заема. Имаме си специфичен човек за това… " Да но не! Защо съгласно вас идват тогава тия хора при мен? (бел. ред. – създателят е кредитен консултант). Аз ще ви кажа. Защото имат потребност от заем и организацията не им го е " уредила ". Но те към този момент са си взели 1000-та евро и не са чак толкоз заинтригувани, нали? Има и друга догадка. Ако в действителност са осведомени с кредитирането (макар практиката друго да показва) значи са знаели че няма да получите заем. Но все пак ви взимат 1000 евро. Добра заработка нали? Пък след това и да не ми провиснал заем, все тая. Те са с 1000 евро " напред ".

Стигаме до предварителния контракт. Дават ви един " Стандартен прелиминарен контракт ". Е такова животно нема! Спорих с една брокерка, която ми обясняваше, че нямало потребност от юрист. Те юристите всичко обърквали и единствено проваляли покупко-продажбите. Което постоянно си е по този начин. Лично аз съм провалял десетки покупко-продажби и след това клиентите са ми целували ръката за признателност. Брокерите сами пишели предварителните контракти, а това е крайъгълен камък в договорката за покупка на неподвижен парцел. На този стадий ви желаят 10% от цената на договорката и след това брокерът изчезва. Край! Няма го! С дребни и редки изключения. Освен в случай че в действителност не ви " уредят " заем и не чакат комисионна и от банката. Но за това след това. Плащате 10% капаро, плащате 3% комисионна, без да знаете ще имате ли заем, няма ли да имате, изрядни ли са документите на парцела, какво ще желае банката, какви ще са разноските за нотариус, държавни такси и данъци… Изобщо досега вие юрист на ваша страна нямате. Имате необразован брокер, който се изявява като юрист.

Затова има и толкоз измами с недвижими парцели Трябва да сте наясно, че адвокатските възнаграждения са надалеч по-ниски от тези на брокерите, а работата, която правят юристите е в пъти повече. И най-важното: Предотвратява измамите! Много добра скица за заработване на парички върлува в последно време. Каква е калкулацията: 1000 евро " стоп капаро " 10% – капаро на прелиминарен контракт (изваждаме от 10-те % тези 1000 евро стоп капаро) 3% – комисионна на брокера Но банката отхвърля заема. А в предварителния контракт написа (обикновено не се четат, а и да се четат, не се разбират), че в случай че пропуснете периода, капарото се задържа.

Честито! Адвокатът би трябвало да е ваш. Вие да сте го избрали и да не е посочен от организацията. Поне в случай че не желаете да осъмнете с горните разноски и без опция да си ги възстановите. И това е дребното зло. Защото в случай че има нещо неправилно по парцела, тогава ще изгорите с цялата сума. Доста постоянно битува схващането, че банката ще ревизира парцела и документите. Но това е единствено тъй като не познавате клиентите, които ме търсят. И те са мислили като вас с концепцията да спестят от юрист. Нотариусът и таксите по договорката Само да си знаете, че организациите доста държат да е при " техен нотариус ". Познайте за какво! Защото получават комисионна. Имах една много заплетена договорка отново от този вид. Разбрали са, че няма да има заем, взели са им 1000 евро " стоп капаро ", та дори и с прелиминарен контракт са ги излъгали. А заем не може да има тъй като имат неприятна кредитна история (лошо ЦКР).

Измислям скица по какъв начин да не им вземат новото жилище и им устройвам заем. Звъни ми на идващия ден една надъхана брокерка и ми изяснява какъв брой значимо е да мине при " техен нотариус ". Теглих й една, естествено, и обясних на клиентите, че би трябвало да си изберат с кой да работят. Избраха нас за техен шанс и нещата им се получиха. Интереси и заплащания Макар да го дублирам ще кажа, че единствения метод да не ви излъжат, е да имате определен от вас юрист, който не е на организацията! То организациите по този начин или другояче не обичат и техните си юристи, тъй като би трябвало да им се заплаща за всеки контракт. А това при тях е табу. Те би трябвало единствено да взимат. Не желая да подценявам напъните на брокерите, но доста са некомпетентни и нагли горките. И няма по какъв начин да е друго. Те ще вземат пари от вас единствено един път в живота им. А от строителя ще вземат неведнъж. Той строи и ще строи отново. Познайте към кого ще са по-лоялни?

С нотариуса е същата работа като с юриста. Веднъж изповядана договорката, търсете си след това правата колкото желаете. Практични препоръки при покупка на неподвижен парцел За край – няколко практични препоръки за процедурата. По-евтино е, по този начин да знаете! 1. Най-важно е да знаете, че заемът ще бъде провиснал. Това е най-важното. Ще знаете и какъв брой. Отивате в банката първо или идвате за консултация. Пак е много по-евтино, въпреки при мен консултациите да са платени. 2. Правите си спогодба с юрист да ви прегледа парцела и да ви спомага за нотариус. 3. Чак тогава търсите неподвижен парцел и се занимавате с брокери. В този ред на дейности е най-евтино и сигурно няма да ви излъжат.

тагове брокер жилище схема
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР