Финансирането на партиите е кръвоносната система на демокрацията и затова

...
Финансирането на партиите е кръвоносната система на демокрацията и затова
Коментари Харесай

Делчев: Ако партиите могат да си имат спонсор, защо ще гледат проблемите на хората

" Финансирането на партиите е кръвоносната система на демокрацията и по тази причина има основополагащо значение. Взетото от ГЕРБ и Движение за права и свободи решение за безкрайно финансиране от компании, в това число с държавно присъединяване, е направено без допитване до специалисти и без оценка на въздействието. То е като да се гаси пожар с бензин, тъй като ще наруши равните благоприятни условия за правене на политика и ще направи партиите напълно подвластни от бизнеса.  " Това разяснява ръководителят на „ Движение България на жителите “ (ДБГ) - Димитър Делчев по време на кръгла маса за партийните дотации.
" Преди да се трансформира моделът на финансиране би трябвало да се реализира публичен консенсус за метода. Липсата на подобен подкопава решението и в допълнение срутва така и така ниското доверие в политическите партии ", сподели Делчев. Той добави, че има десетки учредения на този закон да бъде наложено несъгласие, освен поради недомислени законови техники, липса на спор или съответна оценка на влияние, само че и заради цялостното разминаване на декларираните цели с признатите текстове. " С въвеждането на безкрайно финансиране от компаниите партиите се трансформират в фотоси на търг с очевидно наддаване ", съобщи Делчев.
Според него, откакто партиите могат да си имат общоприет спонсор, за какво ще им е да търсят решение на проблемите на хората. По-лесно ще им бъде да прекарат няколко огромни покупко-продажби през Парламента и по този начин да си обезпечат финансиране за идващите избори. Делчев уточни, че ДБГ ще предполежи на депутатите регресивана канара, при която с повишаването на гласовете понижават парите, които партията получава на глас. По този метод той смята, че хем по-малките ще имат задоволително средства за насърчаване на политическа активност, хем ще се ограничи практиката огромните да натрупат остатъци, които затварят в банкови депозити. Според него, би трябвало да се одобряват и правила за по-строга отчетност на партийните разноски.
Найден Зеленогорски - заместник-председател на ДБГ - разяснява, че огромните партии държат да няма дотации, машинно и електронно гласоподаване. Той добави, че " това ръководство би трябвало да бъде съборено и да има същински почтени избори с машинни и електронно отдалечено гласоподаване ".
Александър Сиди дефинира последните промени като " политически инатлък ", който Вътрешна македонска революционна организация не схваща. " Аз съм от тези 4 000 000 българи, които умишлено не гласоподаваха на референдума за дотациите, с цел да не мине той прага за годност. Защо никой не зачита нашето мнение, а се подчертава върху тези към 2,5 млн., които споделиха " да " на дотация от 1 лев. При актуалната система годишната дотация ще покрие наема на офисите на Вътрешна македонска революционна организация единствено за три месеца ", уточни той. Според него ГЕРБ са трансформирали закона напук, което наподобява от ден на ден като наказване към Българска социалистическа партия и по-малките партии.
Ваня Нушева беше безапелационна, че би трябвало да има баланс сред общественото финансиране, членския импорт и частното финансиране. Грешка е, че Сметната палата към момента няма пълномощията да прави ефикасен надзор на приходите и разноските, а не просто инспекция по документи. Тя поддържа концепцията за регресивна канара за субсидиране и предложи да се усили публичността на финансирането, с цел да се разреши външен надзор върху партиите.
Първан Симеонов съобщи, че мнението на хората е, че партиите са зло. Ангажимент на властта е да измисли метод да ги лекува. " Тя е длъжна да чуе мнението на тесните експерти, което не беше направено ", добави Симеонов.
Според Даниел Смилов пък намаляването на дотацията на 1 лев обслужва тактически съображения - да остави опозицията и по-малките партии в тежко финансово състояние преди локалните избори. Вместо да се търси антикорупционен резултат при смяната на модела на финансиране, с последните промени ще се реализира тъкмо противоположното - корупцията под формата на дарения от корпорации ще стане изцяло легална.
Арман Бабикян съобщи, че никой не мисли за един от най-големите проблеми в партийния живот - неналичието на еднакъв достъп до медиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР