Филм в женски род и не само заради заглавието. Освен

...
Филм в женски род и не само заради заглавието. Освен
Коментари Харесай

София филм фест: „Нейната работа“

Филм в женски жанр и освен поради заглавието. Освен това режисьорът Никос Лабот е съумял да осъществя кино лентата си с помощта на и програмата Sofia Meetings. А третата причина да избера това заглавие беше, че е част от селекцията с гръцки филми, а киното на южните съседи ми е съвсем непознато.

Чудесен филм – прочувствен, безапелационен и умерено дълъг. Последното наблягам, тъй като в последно време филмите имат неприятната наклонност да натрупат напразно екранни минути, което тук за благополучие е избегнато.

Панайота и Костас са нормално семейство с две деца. Те живеят в предградие на  и се борят с следствията от рецесията, която е оставила Костас без работа. Панайота е от село, съвсем необразована и цялостен живот единствено е гледала къщата. Тя продължава да прави това и при започване на кино лентата, пробвайки се да се оправи с все по-намаляващия фамилен бюджет, взет основно от заложните къщи и с проблемите на двете си деца – експанзия, компулсивно ястие и затлъстяване, незаинтересованост. В един миг, благодарение на съседката, Панайота си намира работа като чистачка в новооткрит мол. Щастлива от предоставената й опция, търпелива и неуморна, тя работи безрезервно и с обич към това лъскаво, първокласно място. Това й печели другарството на колежките и уважението на управлението. За първи път в живота си Панайота схваща, че е освен това от домакински плебей.

Мълчалива, притеснителна и добродушна до нелепост, тя стартира постепенно да се учи да демонстрира страстите си, да вербализира възприятията си и да отстоява достолепието си. За първи път Панайота има свои пари, среда и право на мнение.

На фона на тежката работа с безчет спомагателни часове и смешната заплата, тя е. Съответно това трансформира и фамилията й – децата поемат част от отговорностите вкъщи, стават по-отговорни и по-дисциплинирани.

Всичко това е основано на същинската история на една жена, с която режисьорът се срещнал преди години. За нея службата й като чистачка – незабележим, ниско заплатен и подценяван личен състав – се е оказала избавление в персонален проект. Актрисата Мариша Триантафилиду е просто прелестна в ролята на Панайота – тя се е готвила за кино лентата две години, напълняла е 12 кг, само че зад евтините облекла и семплата прическа си проличава обаянието й.

Винаги съм обичала да чета първите книги на писателите, тъй като в тях е вложен труд, възторг и усърдие, които по-късно може и да липсват. Същото е в този случай и с първия филм – годините подготовка са довели до превъзходен резултат. Разбира се, поисквам на Никос Лабот и вторият му филм да е толкоз добър, ще отида да го виждам обезателно.

 

 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР