Фейсбук толерира недопустими публикации на звезди, а Инстаграм нанася тежки

...
Фейсбук толерира недопустими публикации на звезди, а Инстаграм нанася тежки
Коментари Харесай

Има нещо гнило във Фейсбук


Facebook толерира неприемливи изявления на звезди, а Инстаграм нанася тежки вреди върху психическото здраве на подрастващите. Това е единствено част от грозното лице на концерна Facebook, разкрито от Франсис Хоугън.

Франсис Хоугън, някогашна служителка в концерна Facebook

Има нещо гнило във Facebook. Поредица от публикации в " Уол Стрийт Джърнъл "  разкри много нелицеприятни страни от работата на концерна. Така да вземем за пример строгите правила за издание в обществената мрежа явно не важат за така наречен " ВИП-профили "  - като този на бразилския футболист Неймар. Преди време той разгласява във Facebook фотоси на разголена жена, която го беше обвинила в обезчестяване. Модераторите в началото нямаха право да ги изтрият - сториха го едвам след разпореждане " от горната страна ". Но в това време 56 милиона консуматори към този момент бяха видели фотосите. А във Facebook " ВИП-профилите " като на Неймар са към този момент близо 6 милиона. 

Депресирани деца поради Инстаграм
Редакцията предлага
Най-голямо отвращение провокира обаче информацията, съдържаща се в статия за вредите, които платформата Инстаграм* нанася върху психическото здраве на подрастващите. В едно свое вътрешно изследване управлението на Facebook стига до заключението, че Инстаграм основава у младежите, най-много у девойките, задълбочаващо се неодобрение от личното тяло. А то пък провокира депресии и разстройства в храненето. Ръководството на Facebook обаче съзнателно е премълчало тези заключения.

В случая концернът постъпи по този начин, както постоянно работи при сходни обвинявания: опита се да заглади нещата, като в това време оповести проектите си за нова версия на Инстаграм, предопределена единствено за деца сред 10 и 12 години.

От няколко дни към този момент е ясно на кого изискуем всички тези разкрития: на Франсис Хоугън, която е работила за Facebook сред 2019 и 2021 година като продуктов управител. Пред един тв-канал в Съединени американски щати Хоугън насочи тежки обвинявания против някогашния си шеф. Централното ѝ известие гласи: Facebook е разпънат между своите интереси и тези на обществото. Но в този спор, съгласно Хоугън, концернът всеки пъти взимал едно и също решение: да се погрижи за личните си ползи. 37-годишната някогашна служителка показа и документи, доказващи обвиняванията ѝ. А изводът звучи ужасно: " Тази версия на Facebook раздира нашето общество и провокира принуждение по света ".

За това се желае храброст

Във вторник, 5 октомври, Хоугън ще даде показания пред Конгреса на Съединени американски щати. Тя към този момент публично поиска статут на предпазен очевидец, с цел да може да се защищити от юристите на някогашния си шеф.

Хоугън демонстрира същинска смелост. Доказват го паралелите с други известни изобличители. С Едуард Сноудън, да вземем за пример, който оповести тревожни обстоятелства за мащабите на световното подслушване и следене, практикувани от тайните служби, и така даде подтик на същинска спекулация към американската Агенция за национална сигурност NSA. Както е известно, Сноудън към този момент от години живее в изгнание в Русия, а едно семейство, което през 2013 година го укриваше от американските управляващи, преди няколко дни получи политическо леговище в Канада.

Пак преди няколко дни се разбра, че администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп е обмисляла дали да не поръча убийството на създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Асандж към този момент над две години лежи в английски арест, а над главата му е надвиснала опасността да бъде екстрадиран в Съединени американски щати.

Не единствено историите на тези хора демонстрират, че изобличителите въобще не са някакви самовлюбени предатели. Защото без хора като тях нямаше да се стигне и до големите разкрития на интернационалните проверяващи публицисти, които сега разгласяват по този начин наречените " Досиета Пандора ". Така че, в случай че обвиняванията на Хоугън са подкрепени с благонадеждни обстоятелства - а по всичко проличава, че е по този начин - тогава тя непременно би трябвало да бъде предпазена. Включително и поради най-изконните ползи на всички нас.

*Инстаграм е част от концерна Facebook

***
Припомняме и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР