Февруари“, новият филм на Камен Калев, влезе в официалната селекция

...
Февруари“, новият филм на Камен Калев, влезе в официалната селекция
Коментари Харесай

Кан избра „Февруари“ на Камен Калев

„ Февруари “, новият филм на Камен Калев, влезе в формалната селекция на Кан 2020.  Историята, която е копродукция сред България и Франция, наблюдава живота на един мъж  – като дете на 8, юноша на 18 и дъртак на 82. Пътят наподобява съдбоносен и еднообразен – в родното място и отвън него, в горещина и в мраз, но когато и да е като че ли невидима мощ участва в битието - тя е част от нас и по загадъчен метод ни кара да продължаваме напред, към смъртта… В основната роля е Иван Налбантов – един от доайените на сцената и екрана. “Февруари ” е може би най-личният филм на Калев. Вдъхновен от живота на своя дядо, създателят споделя за събитията по извънредно лиричен и завладяващ метод. Камен е създател на сюжета, стои зад камерата и самичък прави монтажа. Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е композитор, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф. На огромния  Иван Налбантов партнират Христо Димитров - Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните артисти Лъчезар Димитров и Кольо Добрев. 



Това е четвъртият пълнометражен филм на режисьора, получил признанието на десетки интернационалните фестивали и прочут в Кан още от 2005 и 2007 година, когато „ Седмицата на рецензията “ завъртя неговите късометражните ленти „ Върнете заека “ и „ Лошият заек “ в съавторство с Димитър Митовски. „ Източни пиеси “ и „ Островът “ вземат участие в Петнайседневката на режисьорите в Кан надлежно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев още веднъж беше в Кан като режисьор на откъс от филма-омнибус „ Мостовете на Сараево “.

Третият пълнометражен филм на Калев “С лице надолу ” (2015) е неговият най-обществено зает план по същински случай за любовта сред френски нарушител и проституиращо малолетно момиче от България.

„ Февруари “ беше показан в програмата „ Филми в развиване “ на София мийтингс. Тази година афишът от София филм фест показа фрагменти от ленти и приключени продукции от България и района на Централна и Източна Европа в друг стадий на работа. В края на май 49 програматори и селекционери от 39 фестивала, представители на 27 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка гледаха 22 игрални, 2 документални и 3 късометражни кино лентата. Спецове от 16 компании, основани в 12 страни в Европа в продължение на 4 дни видяха произведения на Камен Калев, Георги Овашвили, Андрей Паунов, Александър Хант, Тонислав Христов, Валентин Хотеа, Драго Шолев, Павел Веснаков, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Светослав Драганов... Така рестриктивните мерки, наложени от пандемията, бяха сполучливо преодоляни.

На конференция в Кан артистичният шеф на форума Тиери Фремо разяснява изключителната обстановка и подсети, че в дългата си 73-годишна история фестивалът е пропущал издания само по време на Втората международна война. Както към този момент се знае, поради рестриктивните мерки по отношение на пандемията Кан взе сложното решение да анулира физическото издание за 2020-а. Въпреки това, комисията на фестивала продължи да гледа филми от целия свят - повече от 2000 заглавия - и реши да разгласи своята публична селекция. Тиери Фремо увери медиите, че утвърдените ленти ще бъдат показани на редица интернационалните фестивали – в Сан Себастиан, Ню Йорк, Торонто, Бусан - и както постоянно влиятелната селекция ще се отрази по най-хубавия метод на разпространяването на филмите.

ВИЖ ОЩЕ: Кан разгласи филмовата селекция за 2020
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР