Фестивалът „Читалище на открито“, организиран от НЧ „Васил Левски“ 1928,

...
Фестивалът „Читалище на открито“, организиран от НЧ „Васил Левски“ 1928,
Коментари Харесай

Фестивалът Читалище на открито радва най-малките в София

Фестивалът „ Читалище навън “, проведен от НЧ „ Васил Левски “ 1928, ще се организира на 19 и 26 юни на две разнообразни местоположения в столицата. На 19 юни дейностите на читалището и други забавни и занимателни интензивности за деца ще бъдат показани в двора на 199 ОУ „ Св. Апостол Йоан Богослов “, а на 26 юни в парк „ Герена “.

14 юни, София. За първа година НЧ „ Васил Левски “ с поддръжката на Национален фонд просвета провежда фестивал за деца на две дати този юни. На 19 и 26 юни надлежно в двора на 199 ОУ „ Св. Апостол Йоан Богослов “ и в парк „ Герена “ ще бъдат показани дейностите на читалището по занимателен и интерактивен метод. Родителите и децата ще могат да се срещнат с преподавателите в другите школи и да видят осъществявания на децата от тях. Читалището е учредител на концепцията за " Изкуство и просвета за цялото семейство ", с акцент повече прояви навън и закрито. Това е в цялостен синхрон с културната тактика на София за децентрализация на културния живот от центъра към периферните региони, какъвто е и регион “Подуяне”.

„ Благодарим за поддръжката на НФК, които ни гласоподаваха доверие за това събитие. Ще успеем да покажем дейностите на читалището, а децата ще имат опция да се срещнат с преподаватели като примабалерината Веса Тонова, Емилия Желева артист-балетист в НФА “Филип Кутев “, Любомир Желев – солист инструменталист в НФА “Филип Кутев, Дима Труфкин от оркестър „ Шевица “ и други “, показа Борис Самаринов, секретар на НЧ „ Васил Левски “.

Програмата на фестивала за ще бъде разграничена в два блока. Сутрешния блок от 11:00 часа до 13:30 ще съставлява “Творческо пътешествие”. В него ще вземат участие до 50 деца разграничени в групи по 5. Всяко дете ще получи карта и ще би трябвало да обиколи всички 16 точки разпределени в двора на учебното заведение или парка. На всяка точка ще има учител от читалището, който ще показа активността с която се занимава по забавен и интерактивен метод - танцово изкуство, музикален инструмен и други. След “презентацията” децата получават лепенка, която залепват на картата си и не престават към идната точка.

Групите ще бъдат направлявани от скаутите от Национална скаутска организация на България. Накрая децата ще минат и през точките, проведени от сътрудниците на фестивала - “Пътуващо читалище” - Безопасност на придвижването “, „ Познаваме ли България и нейните велики персони “ и Музей на “Пътуващо читалище”. Завършвайки пътешествието и представяйки попълнена карта всяко дете получава премия.

В следобедния блок е от 16 часа и ще включва:

16:00 до 17:00 часа - показване на Национална скаутска организация на България (НСОБ) с разнообразни игри и действия с деца

17:00 - 19:30 часа - концерт на НЧ „ Васил Левски “ 1928

През септември месец ще има и трето издания на фестивала.

НЧ “Васил Левски 1928” към този момент 93 години следва неразделно своята задача да развива културата и изкуството, съхранява българския обичай, обичаи, посредством своите школи, любителски сформира и библиотеки. Към 2021 година читалището има 26 броя школи и клубове - пиано, китара, цигулка, пеене, бас китара, дудук, гайда, тромпет, солфеж, акордеон, вокална група, барабани, британски език, национални танци, типичен балет, съвременен балет, хип хоп танци, приложно изкуство, изобразяване, занималня, йога, “Клуб на скаута”, “Театралница олеле”, “Приятели на книгата”, “Кой обича приказки”, “Четем заедно” с 395 участници.

Читалището партнира интензивно с 5 учебни заведения и 7 детски градини на територията на регион “Подуяне”. Един от главните цели е да допринасянето за децентрализация на културните събития от центъра на столицата и преместването им в крайните квартали, като по този начин предоставяме по-лесен и комфортен достъп до просвета. В момента тече процедура по реновиране на главната постройка на читалището и концертната зала, с който имаме вяра, че ще се превърнем в нова точка на културната карта на София

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР