Федералният съд на Австралия не уважи жалбата на световния номер

...
Федералният съд на Австралия не уважи жалбата на световния номер
Коментари Харесай

Джокович трябва да бъде депортиран

Федералният съд на Австралия не почете жалбата на международния номер 1 в тениса Новак Джокович против анулацията на визата му. Той ще би трябвало да бъде депортиран от страната.

Това стана ясно откакто тримата съдии в Мелбърн изслушаха юристите на двете страни по случая - тези на сърбина и представителя на министъра по миграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук. Решението е единомислещо.

Освен това Джокович би трябвало да заплати разноските по делото.

Неговите юристи обявиха, че желаят половин час, в който да решат дали ще подхващат други стъпки или ще се съгласят с решението.

Лидерът в международната класация възрази против едноличното решение на министър Хоук и доводите, че заплашва здравето и живота на австралийските жители. Трима съдии изслушаха доводите на двете страни в продължение на 5 часа, а по-късно се отдръпнаха, с цел да вземат решение. Малко преди 9:00 ч. българско време стана ясно, че Джокович губи обжалването.

Основните претекстове на министъра за решението да анулира документите на сърбина за престояване на територията на страната са, че той подклажда настроения срещу имунизациите против ковид. Тази тематика беше дълго дискутирана пред съда, като отбраната на Джокович твърдеше, че от министерството се осланят на остаряло изявление на тенисиста пред Би Би Си и той в никакъв случай не е влияел на почитателите по време на присъединяване си в предходни шампионати.

Решението значи, че за първи път от 2004 година Ноле няма да играе на Откритото състезание на Австралия. През 2021 година той се целеше в десета купа в Мелбърн, която щеше да е 21-ва за него от Големия шлем. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20.

Премеждията на Джокович започнаха още с идването му в Австралия на 6 януари. Той разгласи два дни преди този момент, че е получил особено здравно позволение да се включи в Откритото състезание на Австралия, даже без да има сложени ваксини против ковид.

На летището обаче граничните управляващи не одобриха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие юристите му апелираха, а Джокович беше освободен след чуване в съда. Остана обаче опцията визата му да бъде още веднъж анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-сетне излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

В хода на трагичните събития станаха ясни и други детайлности за Джокович. Той не е имунизиран, а здравното му изключение е прието въз основата на позитивен PCR тест, изработен в Белград на 16 декември.

Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски публицист.

Германското издание "Шпигел " пък проверява възможна имитация на теста на сърбина. При инспекция, той първо е давал негативен, а по-късно позитивен резултат.

Стана ясно още, че Ноле е подал погрешна информация при влизането си в Австралия. Той е декларирал, че не е пътувал отвън родината си в предходните 14 дни, макар че на Нова година е бил в Испания. За това недоразумение тенисистът упрекна сътрудника си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР