Федералният резерв (Фед) и Комисията по ценните книжа и фондовите

...
Федералният резерв (Фед) и Комисията по ценните книжа и фондовите
Коментари Харесай

Goldman Sachs разследвани във връзка с фалита на Silicon Valley Bank

Федералният запас (Фед) и Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) организират следствия на активността на Goldman Sachs, обвързвана с придобиването на портфейла от скъпи бумаги на Silicon Valley Bank, което в последна сметка докара до банкрута на банката.

The Wall Street Journal заяви, че двата регулаторни органа ревизират дейностите на Goldman Sachs по време на несполучливото набиране на капитал, предшестващо банкрута на SVB. Министерството на правораздаването също е изпратило призовка до Goldman Sachs в границите на своето следствие.

Запознати с въпроса настояват, че Фед и SEC са изключително заинтригувани от приемането на документи, свързани с ролята на Goldman Sachs като покупател на портфейла от скъпи бумаги на SVB и като съветник при набирането на капитала на банката.

Фокусът на следствието се състои в това да се откри дали е имало някаква непозволена връзка сред отдела за капиталово банкиране на Goldman и неговия търговски отдел по отношение на продажбата на портфейла.

От Goldman Sachs обявиха, че оказват подпомагане на следствията и запитванията, провеждани от разнообразни държавни органи, по отношение на активността си със SVB през март 2023 година

Съобщава се още, че преди банкрута на SVB, Goldman Sachs е била наета, с цел да помогне на банката в набирането на капитал, до момента в който нейното поделение за търговия е закупило с отстъпка портфейла от дългови скъпи бумаги разполагаем за продажба на SVB на стойност $21 милиарда.

Смята се, че е извънредно една банка да работи по едно и също време като съветник и покупател на активи на дадена компания, с изключение на по време на финансови усложнения.

Запознати източници разкриха, че Goldman Sachs са посъветвали управлението на SVB да продаде част или целия си портфейл от скъпи бумаги, преди да набере капитал, с цел да потвърди потребността от финансиране.

Според информацията този съвет е бил доказан от Грег Бекер, някогашния основен изпълнителен шеф на SVB, по време на показанията му пред Банковата комисия на Сената.

В отговор на обвиняванията говорителка на Goldman Sachs съобщи, че те са уведомили документално SVB, че няма да работят като техен съветник по продажбата и вместо това са посъветвали SVB да наеме финансов съветник от трета страна.

На 10 март калифорнийските регулаторни органи започнаха невижданата стъпка да закрият Silicon Valley Bank, която беше прочут финансов заемодател, обслужващ компании за рисков капитал и софтуерни компании.

Към момента на затварянето си SVB се нареждаше на 16-то място по величина в Съединени американски щати с активи за над $212 милиарда.

След закриването на банката SVB Financial Group подаде молба за отбрана от банкрут по глава 11 на 17 март. Дружеството изиска метаморфоза под правосъден контрол, с цел да резервира цената си.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР