Федерален съдия временно блокира спорен нов закон в американския щат

...
Федерален съдия временно блокира спорен нов закон в американския щат
Коментари Харесай

Съдия блокира забраната за аборти в Тексас

Федерален арбитър краткотрайно блокира противоречив нов закон в американския щат Тексас, който дейно не разрешава на дамите да вършат аборт на територията на щата, заяви Aleteia.org. Той назова закона " обидно отнемане от толкоз значимо право ".

Окръжният арбитър Робърт Питман почете искане от администрацията на президента Джо Байдън да предотврати всяко използване на закона, до момента в който неговата правомерност се оспорва. Законът беше стартиран и утвърден от републиканските законодатели в Тексас. Белият дом назова решението на съдията " значима стъпка " за възобновяване на конституционните права на дамите в Тексас. Съдия Питман от Остин написа в мнение от 113 страници, че от момента, в който законът влезе в действие на 1 септември, " дамите са нелегално възпрепятствани да упражняват надзор върху живота си по способи, които са предпазени от Конституцията ".

" Това, че други съдилища могат да намерят метод да избегнат този извод, е тяхно решение; този съд няма да глоби още един ден от това обидно отнемане от толкоз значимо право ", акцентира съдията. Това е първата правна пречка за Тексас откакто закона влезе в действие, като се чака щатските управляващи да апелират решението на арбитър Питман. Администрацията на Байдън предприе правосъдни дейности, откакто Върховният съд, в който болшинството от съдиите са консерватори, отхвърли да попречи на Тексас да одобри закона. Министерството на правораздаването заведе незабавно дело за блокиране на използването на закона, до момента в който то предприеме правосъдни дейности.

Съдът означи, че не има намерение „ нито ден повече да разреши толкоз обидно лишаване на такова значимо право “. В същото време, без значение от успеха на федералното държавно управление, републиканските управляващи в щата най-вероятно ще оспорят правосъдното решение в други инстанции. Законът в Тексас не разрешава абортите и в обстановки, когато бременността е настъпила в резултат на обезчестяване или блудничество. Освен това той разрешава на практика на всекиго да подаде тъжба в съда против който и да е човек, за който се допуска, че е оказал помощ на дамата да направи аборт, като изискуемата отплата е най-малко 10 000 $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР