Файловата система е съобразена със структурата на запомнящото устройство и

...
Файловата система е съобразена със структурата на запомнящото устройство и
Коментари Харесай

Файловите системи в ОС Android

Файловата система е съобразена със структурата на запаметяващото устройство и дава отговор за оптималния размер на файла в непрекъснатата памет, за дължината на неговото име, за образуване записа и четенето на блоковете данни и на самите файлове. Файловите системи могат да бъдат обсъждани като медиатор сред програмния код и физическото устройство.
За другите операционни системи и другите запаметяващи устройства съществуват обособени файлови системи и Оценка за съвместимост Android не е изключение. Нека дружно с портала Android Modders Guide разгледаме, кои файлови системи поддържа Android и за какви цели се употребява всяка от тях.
1YAFFS И YAFFS2

Създател на файловата система Yaffs (Yet Another Flash File System) е Чарлз Манинг (Charles Manning) от Нова Зеландия. Тази файлова система е предопределена за работа с флаш дискове и памети. Основното предимство на YAFFS е доста снадки период на потребление на флаш дисковете, тъй като системата автоматизирано пропуща клетките памет, маркирани за еднократен запис. Yaffs2 се използваше за образуване работата на вградената памет в устройствата с Android версии 2.2 и 2.3.
2VFAT

Vfat не е напълно пълноценна независима файлова система, а е разширена версия на FAT. Добавена е поддръжката на дълги файлови имена, само че към този момент е морално остаряла. Vfat постоянно се употребява във външните карти памет, а Android и основаните на нея операционни системи, напълно я поддържат. По принцип, това е главната файлова система за външните памети в Android.
3F2FS


F2FS (Flash Friendly File System) е по-съвременна файлова система, предопределена на първо място за работа с флаш памет и SSD. Създадена е от служителя на Samsung Ким Че Гик, а след публикуването на сорс кода е усъвършенствана от другите експерти на корпорацията. F2FS може да се употребява за SD/MM картите памет, както и с още доста други памети. Много гъвкава в настройките, предлагаща високи индикатори за опазване на виталния цикъл на блоковете памет, както и запис на данните във тип на вестник. Високата скорост на работа се обезпечава и от това, че показателите на данните се съхраняват в оперативната памет, а поддръжката на F2FS е включена в Linux ядрото от версия 3.8 и нагоре.
4EXT2-EXT4
Ext2-Ext4 са главните файлови системи на Оценка за съвместимост Android. Именно те се употребяват за образуване на вградената памет в множеството модерни смарт телефони и други мобилни устройства. Първоначално се използваше Ext2, само че от версия Android 4.0 и нагоре, съществена стана Ext3, а по-късно и Ext4. Основната разлика сред другите вариации на тази журнална файлова система е методът за потребление на журнала. Основната цел е при пораждане на изключителна обстановка, да няма изгубени или развалени данни. Въпреки че и тук се употребява запис и четене на данни по блокове, и потребителите могат да форматират своите карти памет и флаш стикове с Ext4, достъпът до тях, с изключение на от Linux е проблематичен и е нужен спомагателен програмен продукт. Обикновено, вградената памет на Android устройствата се форматира като Ext3 или Ext4, а външните флаш стикове – във FAT (VFAT) или NTFS.
5UBIFS

UBIFS е файлова система, предопределена на първо място за NAND флаш памет, употребена най-много в мобилните устройства. Нейното главно предимство е понижаване износването на флаш паметта. Самата файлова система се състои от два слота – UBI (връзка с хардуерното устройство) и UBIFS (самата файлова система. Създател на UBIFS е Nokia, само че се среща в доста китайски устройства.
6SAMSUNG RFS
Samsung RFS е създадена от корейската копания Samsung файлова система за устройства, основани на Linux, като една от разновидностите на Linux е точно Android. Фирмената ФС е предопределена за NAND флаш памети и се употребява в редица устройства на Samsung. За по-лесна и бърза работа с файловете се употребява FAT таблица. Спецификацията на RFS регистрира особеностите на NAND устройствата и доста покачва периода на тяхното потребление и понижава вероятността от загуба на данни при изключителни условия – крашване на системата, инцидентно изключване на тока и други.
7SDCARDFS
Гугъл дълго време използваше в своите устройства файловата система FUSE, само че тя имаше редица дефекти, като да вземем за пример дребното памет заделяна за приложенията, както и потреблението на прекомерно огромни размери памет за кеширане на данните. Тя бе сменена от SDCardFS, която реши тези проблеми, само че е нещо като среда, имитираща FAT32. Тази файлова система дава достъп до данните на напълно ниско равнище, като по този метод става допустимо усъвършенстване работата на смарт телефоните и оправяне на грешките при обмена на информация с външна компютърна система. SDCardFS не е класическа файлова система, само че съществено усилва скоростта на работата на Android смарт телефоните и таблетите.

Файловите системи за Android са доста разнородни. Сред тях има общоприети ФС за Linux, както и профилирани за NAND флаш устройства. Въпреки огромното многообразие, производителите поставят големи старания за подобряването на една или друга файлова система, тъй като от нейната работа мощно зависи бъдещето на Android екосистемата.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР