Фармацевтичният гигант Pfizer сключи сделка на стойност 43 млрд. долара

...
Фармацевтичният гигант Pfizer сключи сделка на стойност 43 млрд. долара
Коментари Харесай

Pfizer купува биотехнологичната компания SeaGen за 43 млрд. долара

Фармацевтичният колос Pfizer подписа договорка на стойност 43 милиарда $ за придобиване на биотехнологичната компания SeaGen. Така водачът в производството на медикаменти ще разшири портфолиото си с лекарства за лекуване на рак. Новината идва на фона на внезапен спад в продажбите на артикули за COVID-19, предава Reuters.

Сделката е най-голямата в поредицата от придобивания на компанията. Тя прибавя четири утвърдени лечения за рак, като продажбите на медикаментите доближават 2 милиарда $ през 2022 година

Акциите на SeaGen се повишиха до 207 $ преди края на европейската сесия в понеделник. Pfizer ще заплати 229 $ за акция. Производителят на медикаменти чака продажби на стойност 10 милиарда $ от продуктите на SeaGen до 2030 година

Pfizer пое по пътя на покупко-продажбите за придобиване в устрема си да смекчи въздействието от упования спад на приходите със 17 милиарда $ до 2030 година заради приключването на патентите за най-хубавите си медикаменти и спада в търсенето на Коронавирус артикули.

Въпреки че Pfizer към момента разполага с още огнева мощност за подписване на покупко-продажби, считаме, че придобиването на такава огромна компания ще докара до застой при сливанията и придобиванията “, сподели анализаторът на Wells Fargo Мохит Бансал.

Базираната във Вашингтон SeaGen е пионер в конюгатите антитяло-лекарство (ADC), които работят като „ управляеми ракети “, предопределени за целеустремен унищожителен резултат при раковите кафези и щадят здравите. Портфолиото от онкологични лечения на Pfizer включва 24 утвърдени медикаменти, в това число Ibrance за лекуване на рак на гърдата.

Компаниите чакат да завършат договорката в края на 2023 или началото на 2024 година Малко евентуално е договорката да се сблъска с огромни антитръстови провокации, защото фирмите нямат огромни припокриващи се артикули, сподели Бансал, само че въпреки всичко договорката може да бъде подложена на прочут надзор заради размера си.

Миналата година SeaGen беше в напреднали договаряния и с съперника на Pfizer – Merck & Co Inc – само че съгласно известията, те са се провалили поради опасения от непоколебим антитръстов надзор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР