Фалшиви паспорти за ваксинация се продават онлайн на цената на

...
Фалшиви паспорти за ваксинация се продават онлайн на цената на
Коментари Харесай

Продават на безценица фалшиви Covid-паспорти

Фалшиви паспорти за имунизация се продават онлайн на цената на " фъстъци " в разрастващата се спекулация, стреснала управляващите, тъй като страните разчитат, че тези документи ще възродят пътуванията и техните стопански системи, споделят специалисти по киберсигурност, оповестява " Монитор ".

От Исландия до Израел огромен брой страни стартират да подвигат рестриктивните мерки от локдауна за хората, които са в положение да потвърдят, че са имунизирани. Така те могат да посещават обекти за отмора или да пресичат границата, в случай че покажат документи за имунизация.

" Хората се пробват да заобиколят това посредством основаването на подправени документи, с което в действителност излагат на риск живота на другите ", сподели в онлайн изявление Беену Арора, създател на компанията за киберсигурност " Сайбъл ".

" Виждали сме стотици уеб сайтове в тъмната част на мрежата, където такива документи се продават на цената на фъстъци ", добави той.

Тъмна мрежа е част от интернет, която е отвън обсега на търсачките и в която потребителите са най-вече анонимни и заплащат основно с криптовалути като биткойни. Фалшиви документи за имунизация могат да бъдат купени дори за 12 $, сподели Арора и добави, че броят на предложенията се е нараснал стремглаво след появяването на първите към края на февруари.

Одед Вануану от компанията за киберсигурност " Чек Пойнт " сподели, че откривателите във компанията са разкрили голям брой реклами в тъмната мрежа, предлагащи документи сякаш издадени в Съединени американски щати, Русия и други страни.

" Има огромно търсене за тях ", сподели той. Фалшификати се появяват и на постоянни уеб страници и платформи за електронна търговия, сподели Чад Андерсън, старши откривател в разследващата компания за онлайн закани " ДомейнТулс ".

Миналата седмица 45-има прокурори от Съединени американски щати подписаха писмо с апел към управленията на " Туитър ", " иБей " и " Шопифай " да подхващат незабавни ограничения, с цел да предотвратяват техните платформи да бъдат употребявани за продажбата на подправени карти за имунизация против Ковид-19.

" Фалшивият и лъжлив маркетинг и продажби на подправени карти за Ковид ваксини заплашват здравето на нашите общности, забавят напредъка към отбраняване на нашите жители от вируса и са нарушаване на законите в доста щати ", написа в текста.

От " иБей " споделиха, че са взели съществени ограничения да блокират или бързо да отстраняват постовете, които съдържат погрешни здравни изказвания, в това число и карти за имунизация. " Туитър " и " Шопифай " не дадоха отговор неотложно на настояването за коментар.

Ден по-рано ФБР прикани хората да не публикуват в обществените мрежи фотографии на своите имунизационни карти, като предизвестиха, че информацията може да бъде употребена от измамници, с цел да подправят документи.

Според Андерсън от " ДомейнТулс " в днешно време подправянето на документи е " толкоз елементарно ". " То е банално, изключително с инструментите за редактиране, които имаме през днешния ден ", сподели той.

Вануану съобщи, че с цел да бъде затруднено подправянето на имунизационни карти, те би трябвало да бъдат цифровизирани с кодирани ключове при потребление на Кю Ар кодираща система, сходна на онази, възприета в Израел.

При сканиране кодовете ще разкриват информация за имунизирането, както и името на титуляра, което може да бъде сверено с документите му за идентичност. Но по думите на Вануану, с цел да правят работа тези системи при интернационалните пътувания, е належащо страните да споделят данни.

Китай, Бахрейн и още няколко страни към този момент са въвели имунизационни паспорти, а Южна Корея и Европейският съюз също оповестиха проекти за цифрови документи. Тази концепция обаче среща мощна съпротива в други страни, измежду които Англия, където повече от 70 депутати я описаха като " разделяща и дискриминационна ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР