Фактите говорят за лобизъм и то в най-груб вид, а

...
Фактите говорят за лобизъм и то в най-груб вид, а
Коментари Харесай

Бивш министър на Киро: Да, знам какво направиха Асен Василев и една жена два дни преди аферата „Чаталджа“

Фактите приказват за лобизъм и то в най-груб тип, а като гарнитура и корист със служебно състояние, разяснява пред БНР депутатът от Има Такъв Народ и някогашен районен министър Гроздан Караджов по отношение на договорката на водачите на Политическа партия Асен Василев и Даниел Лорер с парцела на ул. “Чаталджа “3, прочут като щаб-квартирата на „ Промяната “.
По думите му над 64,4 млн. лв. ще получат медиаторите за винетки и тол такси и измежду тях е и компанията „ Интелигентни трафик системи “, чиято собственичка купи скандалния парцел на „ Чаталджа “ 3. Изчисленията са на база годишни доходи от тол такси от 920 млн.лв. и 7% такса за медиаторите. Според народния представител по този начин договорката е обезпечена финансово.
„ За България това е апартаментен скандал “ за последните 5 години, след 2019 година, когато водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в профил дясната си ръка Цветан Цветанов, който имаше афинитет към преференциалните имотни покупко-продажби “, напомни депутатът от Има Такъв Народ. Той посочи, че се е опитал да постави ред в бизнеса с винетките, когато е бил министър на районното развиване.
„ Имаше доста съпротивителни сили. Аз с твърда ръка вкарах радикално разнообразни цени за всички, които употребяват пътната мрежа и сложих ударението върху товарните пътни транспорти, които най-вече унищожават. Преди беше 1/3 за тях и се обърна, като в Европа 2/3 се заплаща от товарния трафик и намалихме с 10% цената на винетките. Двамата министри след мен направиха тежки отстъпления – към 50% от т. нар-нови цени “, обясни Караджов. Той прецизира, че от събраните тол такси 7% отиват в джоба на медиатора и до неотдавна това е била единствено фирмата-купувач на постройката на „ Чаталджа “3, а нейната собственичка се явява сътрудник по договорката косвено с Асен Василев и с Даниел Лорер като частно лице.
Караджов вижда лобизъм в това, че МФ внася корекция в закона, а компаниите медиатори стават две, като едната държи 90% от пазара.
„ И МФ внася корекция, подписва внезапно министърът, преди да стартира да се ползва законът – Закон за обществените поръчки. И тази компания ще загуби десетки милиони. Ако не се пипат цените, а останат, тази година приходите ще са над 920 млн. лв. от тол такси и винетки, и 7% са за медиатора “, пресмята районният министър в кабинета „ Петков “.
Караджов вижда „ инцидентно “ съвпадане, че процедурата за медиаторите при събирането на тол таксите и техните комисионни съответствува с покупката на парцела.
„ Само една-единствена страна – въпросната компания, възразява пред МФ и те споделят, „ а добре ние се отхвърляме “. Следващата „ случайност “: Става два дни преди да се задвижи покупката на „ Чаталджа “ 3. Как тази компания е схванала, че се продава постройката? Сделката идва в основен миг, нито е оповестено, че постройката се продава, нито по какъв начин въпросната госпожа с винетките е схванала, че се продава тази къща. Точно следва запор, тъй като постройката е част от някогашната компания на Асен Василев. Изведнъж се явява като покупател тази компания с винетките, преди постройката да си я вземе същинският кредитодател на компанията на Асен Василев “, недоумява Гроздан Караджов. Той счита, че след това ПП-ДБ реанимират отхвърлената концепция на предходното Народно заседание за понижаване на комисионната за винетките от 7 на 3%.
„ За мен това е пиар акция. За да промените цената от 7 на 3%, не е належащо да променяте закона, споделям ви го като някогашен министър “, безапелационен е Караджов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР