ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Турция е в икономически капан - инфлация или рецесия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Кризата обърка толкоз доста неща и лиши най-голямото ми наслаждение ", споделя турският пенсионер Юсел Парлак, до момента в който седи на брега на Босфора с въдица в ръка. Още от дребен той се е занимавал с лов на риба - активност, която постоянно е практикувал за развлечение. Сега обаче е друго. Парлак е заставен да бъде риболовец, с цел да има какво да постави на масата. Рибата, която улавя, е неизменима част от векидневния му хранителен режим. Без нея, от време на време 66-годишният мъж е заставен да се задоволява единствено с самун, споделя той пред немския седмичник " Ди Цайт ".

Пенсията му от 140 евро на месец в никакъв случай не е била задоволителна, с цел да си купува доста неща. Но внезапното повишаване на цените на храните е направило обстановката пагубна. Един кг месо коства съвсем три пъти повече в сравнение с преди година. В никоя друга страна от Организацията за икономическо сътрудничество и раз цените на храните не са се повишавали толкоз внезапно, колкото в Турция, където 64-те най-консумираните храни са скочили приблизително с повече от 150 %.

Парлак работи 30 години като строителен служащ и оказва помощ за превръщането на Истанбул в преуспяващ мегаполис. " Сега парите ми не костват съвсем нищо ", споделя той пред " Ди цайт " и прибавя, че това го огорчава. Мнозина споделят възприятията на Парлак.

Цената на отричането на ортодоксалната икономическа доктрина

Инфлацията в страната продължава да нараства към този момент 17 месеца. Но за разлика от доста други страни в сходна обстановка, Турската централна банка е решила твърдо да не покачва лихвените проценти. Президентът Ердоган се придържа към извънредно ексцентричната икономическа доктрина, която се опълчва на повишаването с понижение на лихвите. За него това е единственият метод стопанската система да пораства, изяснява " Ди Цайт ".

Какви са резултатите от тези стопански разбирания? Турският статистически институт " Тюркстат " регистрира инфлация от 83,45% за септември.

Според един от критиците на икономическата политика на Ердоган - университетският учител и икономист Вейсел Улусой обстановката е даже по-лоша. Изследователската група на Улусой " Енаг " разгласи, че инфлацията в Турция в действителност е 186,27%. Резултатите от това без значение изследване са една от аргументите, заради които през юни Ердоган забрани публикуването на статистически данни, разнообразни от държавните, написа " Ди Цайт ".

Септемврийската инфлация е провокирана главно от цените на превоза, които са нарастнали с близо 118% на годишна база, написа " Ройтерс ". В същото време, питателните артикули и безалкохолните питиета са скочили с 93,05 %. И макар непрекъснатото повишаване, предходната седмица Ердоган разгласи, че още веднъж е посъветвал централната банка да намали главния лихвен %.

Проблеми и с жилищата

Инфлацията основава проблеми в всекидневието и на по-младото потомство. 23-годишната Мерве от Истанбул към момента живее с родителите си, макар че е желала тази година да наеме свое жилище. " Но не мога да си намеря квартира, всичко е прекомерно скъпо ", споделя тя пред " Ди Цайт ".

Наемите на жилищата са скочили доста. Според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, наемите в най-големия турски град са се нараснали най-вече в международен проект - с над 66% за последните 18 месеца. Преди две години апартамент чартърен в мегаполиса е коствал приблизително 145 евро на месец. Днес цената му в този момент е 240 евро.

Правителството е въвело таван на наемите, с цел да предотврати скока на наемите с повече от 25 % годишно. Но когато едно жилище бъде освободено и наето още веднъж, този правилник не се ползва и цената може да се удвои или утрои. Мерве се принуждава да излиза постоянно от у дома - и денем, и през нощта - с цел да не дели непрекъснато тесните пространства на жилището на родителите си с всички в семейството.

Икономическият капан: инфлация или криза

Mерве работи в магазин за облекла в центъра на града. " Туристите купуват от ден на ден и повече, тъй като валутата ни е толкоз евтина. Купуват по 10, а някои даже и по 20 тениски едновременно. Могат да си разрешат това, което родителите ми не биха купили и за една година ", споделя момичето пред " Ди Цайт ".

Обменният курс на лирата продължава да се намалява и едно евро към този момент коства 18 лири. Това значи, че цената на турската валута е намаляла повече от два пъти в последните две години.

Турският президент Ердоган обаче е в самобитен капан в стопански проект. Ако в този момент вдигне лихвените проценти, това би означавало повишаване на заемите, което от своя страна би понижило в допълнение вътрешното търсене на артикули. Безработицата също ще се усили. Икономистът Вейсел Улусой също предизвестява за риска от криза. " За стопанска система, която се развива с помощта на евтини заеми, като турската, вероятните последствия от една криза биха били съдбовни. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР