ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бразилия: Лула слага край на ерата Болсонаро?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бивш синдикалист, някогашен президент, някогашен пандизчия: Лула да Силва може да завоюва изборите за държавен глава в Бразилия още на първия тур. Но гласуването може да бъде помрачено от провокации по линия на Болсонаро.

Възможно е на някогашния президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва да не му се наложи да продължава борбата и на втори тур след гласуването тази неделя. Допитване от предишния понеделник му дава 52 % от гласовете още на първия тур - против 34 за сегашния президент на страната Жаир Болсонаро. Други социологически изследвания също виждат " Лула ", както го назовават сънародниците му, с над 50 на 100 поддръжка и забележителна преднина пред Болсонаро.

Бившият профсъюзен водач може да стане първият президент на Бразилия, спечелил три мандата. Предишните му два бяха от 2003-а до 2010-а година. По обвинявания в корупция и пране на пари създателят на Работническата партия PT прекара 580 дни в пандиза - от април 2018-а до ноември 2019-а година. От това се възползва съперникът му Болсонаро, който в края на 2018-а стана президент и встъпи в служба на първи януари 2019-а. В началото на 2021-а година присъдата на някогашния президент бе анулирана поради процедурни неточности и политическите му права бяха възобновени.

Оттогава Лула да Силва води във всички изследвания с към 20 % пред Болсонаро. През август той въпреки всичко съумя да редуцира дистанцията до към 10 на 100 с помощта на великодушни държавни обществени помощи и намаляването на цените на горивата. В същото време 64-годишният настоящ президент включи в своята предизборна акция и мощно религиозната си брачна половинка Мишел, с цел да си обезпечи поддръжката на евангелистките гласоподаватели, които на предходните избори през 2018-а гласоподаваха всеобщо за Болсонаро.

Кандидатите на центъра разочароват

Предизборната борба се води главно сред левия лагер на Силва и десния на Болсонаро. Нито един центристки претендент не съумя да се наложи като опция на двамата съществени кандидати вляво и вдясно. Двамата най-силни центристки претенденти могат да разчитат тази неделя на не повече от пет % поддръжка от гласоподавателите.

Тази поляризация доста припомня на акцията от 2018-а година. С тогавашната победа на Болсонаро над водача на Работническата партия Фернандо Хадад неговата партия заплати цената за корупционните кавги, в които беше затънала. Сега обаче нещата се обърнаха против Болсонаро: поради неговата пагубна политика по време на пандемията и подкопаването на демократичните институции рейтингът му се срина. Той се срина, а някогашният президент Лула да Силва дава обещание в този момент да направи бразилците още веднъж щастливи.

Болсонаро чака безапелационна победа

Въпреки безапелационните прогнози Болсонаро продължава да има вяра, че ще победи още на първия тур тази неделя. И на предходните избори през 2018-а година той твърдеше, че резултатите от електронното гласоподаване са били манипулирани, което не му е разрешило да победи още на първия тур. Оттогава не стопира да повтаря същите обвинявания, без обаче да даде нито едно доказателство.

В тази връзка Болсонаро заплаши, че няма да признае резултатите от настоящето гласоподаване и по този начин потегля по стъпките на своя кумир Доналд Тръмп, който и до през днешния ден не признава изборното си проваляне от ноември 2020-а година.

Загубата на Болсонаро може да докара до принуждение

Наблюдатели се притесняват от вълнения в Бразилия като тези по време на щурма на Капитолия на шести януари 2021-а година във Вашингтон. Тогава Болсонаро се солидаризира с насилниците, нахлули в постройката на Народното събрание. Тревога буди и фактът, че измежду ядрото последователи на Болсаноро има и доста хора, които имат оръжие. Благодарение на либерализирането на законите за носене на оръжие, извършено от Болсонаро, през днешния ден към един милион бразилци имат законно оръжие. При встъпването му в служба броят им беше не повече от 120 хиляди.

През юли последовател на Болсонаро простреля член на Работническата партия в южния бразилски град Фос ду Игуасу. Известни са най-малко още две убийства, осъществени от последователи на Болсонаро против представители на противниковия лагер. В щаба на Лула да Силва се притесняват, че доста от техните гласоподаватели могат да не гласоподават заради боязън от принуждение пред изборните секции. И правозащитната организация Хюман Райтс Уоч се притеснява от принуждение. В четвъртък тя прикани управляващите в Бразилия да вземат ограничения за гарантиране на сигурността на гласоподавателите.

Бразилците с право на глас са 156 милиона. Освен нов президент в неделя те ще избират още губернатори и депутати за Конгреса и за локалните парламенти. Вторият тур на изборите ще се организира на 30-и октомври.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР