ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

15 дивизии съветски войници са разстреляни от своите през Втората световна война

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
157 593. Това е броят на наказаните на гибел от боен съд и разстреляни руски бойци през четирите години на Втората международна война, напомня просторен материал на откривателя Павел Гутионов в „ Новое время “ в деня на годишнината от края на войната, представена от debati.bg.

Общият брой на наказаните на гибел е 284 344, като част от присъдите не са изпълнени. Спомените на очевидци за наказателните отряди и комунистическите репресии измежду личната войска биват прикривани до гибелта на Сталин, само че по-късно стават все по-откровени. Общо руските военни трибунали издават неоправдателни присъди на стряскащ брой хора – 2 533 000.

153 593 разстреляни могат да изпълнят персоналния състав на към 15 дивизии, а цифрата на наказаните от трибуналите общо 2 530 663 души не включва работата на съдилищата от общата пълномощия, на специфичните препоръки на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) и настоящите отвън правосъдните решения отряди на СМЕРШ, така наречен „ заградителни отряди “ /тилови отряди, които разстрелват по бързата процедура дезертьорите от фронтовата линия/ и другите елементи за поддържане на реда в армията. А в действие е била и страховитата заповед N270 от 16 август 1941 година, съгласно която „ командирите и политработниците, които по време на пердах отстраняват от себе си отличителните знаци и дезертират в тила или се предават на врага, да се смятат за зловредни дезертьори, чийто фамилии подлежат на арест като фамилии на предатели на Родината “. Тя задължава офицерите да разстрелват на място сходни дезертьори от началническия състав, а военнослужещите, без значение от ранга си, били длъжни да изискват от началниците си да се бият до дъно даже в обграждане. В случай на опит да се предадат, нарушителите трябвало да бъдат унищожавани „ с всички наземни и въздушни средства, а фамилиите им – лишавани от държавна помощ “. Мащабите, в които жителите са били наранени от тази безумна заповед, и до през днешния ден не са изяснени.

Репресиите не подминават и висшето военно управление, като от 458 починали през войната руски генерали и адмирали, 45 са разстреляни и 6 умират в пандиза, което прави 12%! Общият брой на репресираните най-висши военни е 90.

Посочените данни са от публични източници и разнообразни откриватели от 90-те години на ХХ век. Те припомнят, че забележителна част от документите на воинските елементи е изгубена или унищожена, изключително в първите години на войната, и слагат под въпрос коректността на разкритата от военната прокуратура и съдилища информация. С други думи – числата може и да са по-големи.

Броят на разстреляните е отблъскващ, изключително спрямо другите държави-участнички във войната и с известното за Русия през Първата международна война.

Брой изпълнени смъртни санкции по фронтовете на Втората международна война:

Царска Русия – 3087 през Първата международна война;

Съюз на съветските социалистически републики – 157 593;

Съединени американски щати – 146;

Франция – 102;

Англия – 40;

Нацистка Германия – 7 810.

От наказаните 2,5 милиона за войнски закононарушения са дадени присъди на 792 192 души, за общоуглавни закононарушения – 1 266 483 и за контрареволюция – 471 988.

Направо наподобява немислимо обезвреждането на половин милион контрареволюционери в тези условия, само че би трябвало да се има поради, че са страдали и хора, които са казвали в другарски кръг да вземем за пример „ въпреки всичко „ месер “-ът на фрицовете е добър аероплан, мамка му! “, както и такива, които са поставили немска брошура в джоба си за тоалетна приложимост.

Работата е взела такива размери, че през ноември 1942 година началникът на Главно ръководство на военните съдилища, правосъдния нарком и основния боен прокурор на Червената войска били принудени да издадат взаимната инструкция „ За неоснователното възбуждане на каузи и наказание на военнослужещи при намиране на фашистки листовки, когато не е открита преднамереност у лицата, в които са открити листовките “.

В контрастност с нервността на руските военни съдилища създателят Павел Гутионов показва, че за 5 години война /част от които на два фронта/ във Вермахта на Нацистка Германия са изпълнени 7 810 смъртни присъди. Наистина ли Червената войска е толкоз по-недисциплинирана от останалите, пита той? Авторът акцентира, че оценката на статистическите данни не е еднопосочна и би трябвало да бъде избистрена, тъй като или наказателните органи, употребявайки невъобразим във военната история гнет, са съумели да обезпечат победа за войска, която не е желаела да отбрани Родината, и по тази причина им се дължи признателност, или войната е извоювана макар тяхното усърдие.

Според Гутионов злобният, лъжовен и безсърдечен режим просто не знае различен прийом да се бори за съществуването си.

Сталин е посочил цифрата на човешките загуби на Съюз на съветските социалистически републики през войната – 7 милиона, без доста да му придиря. Хрушчов я увеличи до 20. При Горбачов тя порасна до 27… а преди две години на чуване в Държавната дума се чу нова, зашеметяваща цифра – 42 милиона.

Нормалното човешко схващане не е способно да схване това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР