ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Французите берат плодовете, посадени от Де Гол

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Генералът, който французите изхвърлиха като парцал през 1968 се оказа най-големият европейски далновидец! И не е държавното управление на Еманюел Макрон, на което се дължат положителните анти инфлационни резултати, а на към този момент забравения военачалник.

Според EUROSTAT, Франция е първа от страните в Еврозоната по битка с инфлацията. На косъм след Малта, само че стопанската система на средиземноморския остров е толкоз значима за Европейския съюз, колкото е княжеството на Монако.

Много ясно – войната в Украйна разбърка радикално икономическите параметри, освен на Европа, само че и на целия свят. Нещо като маркова кола по пътя за Халкидики, която пука гума. Някои са планували аварийна гума, добре напомпана, други – мека. А има и такива, които с цел да не губят време са хукнали към плажовете без гума въобще.

Генерал Де Гол, без да е бил фен на плажа, е планувал, че някой ден нещо трагично може да се случи и страната му да бъде обезпечена и самостоятелна във връзка с енергоснабдяването. И генералът стартира колосална за времето си стратегия за развиване на нуклеарната просвета и промишленост. Създава даже френската „ бомбичка “, на която американци и руснаци се подиграват, само че френския прогрес от Мария Кюри до балистичните ракети във френска Гвиана, се употребяват със международно почитание. Макрон, с цел да се хареса на еколозите, спря атомната централа във Фесенхайм и до през днешния ден си хапе пръстите. В цялостната неопределеност пред развиването на войната, той оповести внушителна нуклеарна стратегия от 14 нови нуклеарни реактора. Тази негова увереност е печеливша, най-много във връзка с неуверената немска позиция. Последните статистически индикатори са в негова изгода. Франция е първа с по-малко от 6% инфлация, пред Германия с повече от 8%, Испания с съвсем 9% и Англия с 10%.

Кои са факторите, които раждат и подхранват инфлацията? На първо място това е вносът на изкопаеми горива – нефт, газ и въглища. Страните, които внасят най-вече горива, бележат най-голяма инфлация. Франция има положителни резултати, тъй като 70% от нейните потребности от сила са задоволени от нейната лична атомна сила. Правителството на Еманюел Макрон също има заслуга за преодоляване на спешната обстановка. То блокира цените на силата с по този начин наименуван „ ценови щит “ до края на годината. Най-големият снабдител на сила – полу държавното дружество „ Електрисите де Франс “, което тънеше в несдържан недостиг, бе 100% погълнато от страната. Последният лост в битката против инфлацията са заплатите. За разлика от Италия, където те порастват под натиска на профсъюзите, към този момент във Франция те напредват едвам с 2,5%, без да бъдат включени всякакви типове бонуси и награди, които се считат за краткотрайни.

Нито една известна институция обаче не се ангажира с дълготрайни предвиждания. Войната по всяка възможност ще продължи. Енергийните доставки и ресурси са като аварийните гуми. Някои имат, други не.

`Французите


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР