ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Поведението на България беше вредно. Но големите проблеми пред Западните Балкани са други.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Те са обезверени: досегашните кандидатки за банкет в Европейски Съюз от Западните Балкани, които чакат на опашката от десетилетия. Открай време им дават обещание участие в Общността, само че заради доста и разнообразни аргументи процесът не помръдва. А ето, че в този момент изведнъж ги задминават даже Украйна и Република Молдова, които рекордно бързо получиха статут на кандидатки. Фрустрацията на страните от Западните Балкани е разбираема, само че тя почива на неверни догатки. При бъдещото разширение на Европейски Съюз става дума за геополитика - за отпор против империалните фантазии на съветския президент. А не за доближаването на политическите и стопански стандарти на одобряваните страни с тези на Европейски Съюз - и това важи както за страните от Западните Балкани, по този начин и за особения случай с Турция.

С историческото решение, че има воля да одобри голямата по територия и обзета от война Украйна, Европейски Съюз даде напълно нова тенденция на своето бъдещо развиване. Това е политическа храброст, съобщи люксембургският външен министър Жан Аселборн. Да, и то нужна храброст. Онези, които не бяха подготвени чак на такава храброст - като Франция, Нидерландия, Португалия, а и Германия, се утешават с това, че въпросната стъпка към този момент най-малко не коства нищо, а действителното присъединение на Украйна към Европейски Съюз след дълги години на договаряния остава някъде надалеч в мъглявото бъдеще.

Не може България да взима за пленник разширението на Европейски Съюз

Историческото решение на Европейски Съюз обаче ще се отрази позитивно в средносрочен проект и на кандидатките за банкет от Балканите. В момента целта на Европейски Съюз е подложен върху това да изтласка съветското и китайско въздействие от този район. Затова критериите за банкет в Общността, които до момента трябваше строго да бъдат спазвани, ще бъдат очевидно до известна степен смекчени.

Вредното и изцяло излишно блокадно държание на България би трябвало да бъде бързо преодоляно. Напълно непростимо е една страна в Европейски Съюз да придвижва своите вътрешнополитически компликации на открито, взимайки за пленник процеса по разширението на Общността. Все отново би трябвало да напомним, че освен България, само че и Гърция и Франция в предишното са налагали свое несъгласие там, където им е било комфортно.

Само че досегашните проблеми по присъединението на Западните Балкани са породени - в най-хубавия случай - единствено частично от страни в Европейски Съюз. Истинските и огромни трудности по пътя си напред тези кандидатки са длъжни да разчистят сами: да открият постоянна народна власт, правов ред, да решат споровете си със прилежащи страни - всичко това Европейски Съюз няма по какъв начин да им спусне от горната страна. Това са задания, с които те би трябвало да се оправят сами. Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Албания имат да вземат решение още много проблеми.

Щеше да е хубаво, в случай че 26 страни-членки на Европейски Съюз се бяха наложили над България, с цел да стартират договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания. Принципът за взимането на решенията с единогласие, за жалост, не разреши сходно нещо. В този смисъл срещата на върха в Брюксел беше следващият пропуснат късмет да се даде нов подтик на напъните, които поставят страните от Западните Балкани. Затова пък тази среща излъчи мощен сигнал, адресиран към Русия: Въпреки всички компликации Европейски Съюз е подготвен да преодолее своите опасения и да обещае банкет на Украйна. А Москва няма по какъв начин да осуети този развой.

Това ще промени Европейски Съюз

Ясно е, че тази смела стъпка ще промени Европейски Съюз. Съюзът е задължен да улесни взимането на решения, в противоположен случай няма да е в положение да приема нови членове. Този извод не е нов, единствено че в последните години не бе направено нищо по този въпрос. Поради финансовата, дълговата и бежанската рецесия през последните години броят на евроскептичните популисти в Европейски Съюз се усили. Това развиване също понижи способността на Европейски Съюз да приема нови членове. Дали геополитическият потрес, провокиран от нападението на Русия над Украйна, ще промени тази наклонност, или пък противоположното - ще я задълбочи, към този момент остава неразбираемо.

Европейски Съюз обаче е задължен този път да се оправи по-добре, в сравнение с в тази ситуация с Турция. Това също е гигантска страна - евентуална членка на Европейски Съюз, която по силата на - частично геостратегически съображения - трябваше да бъде призната в Общността още през 2005 година.

В процеса на сложните присъединителни договаряния Турция се плъзна към автократични трендове и сега няма никакви шансове да стане член на Европейски Съюз в обозримо време. Това не трябва да се случи и с Украйна.

Автор: Бернд Ригерт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР